tirsdag 2. oktober 2012

Små epleterter med vaniljekrem

 
 
Disse herlighetene må du bare lage! Tertene består av en kjempefin mørdeig, som ikke er for hard eller sprø, heller ikke for myk, men kan fint spises med en gaffel. Den er lett i konsistensen og passer perfekt sammen med et lag vaniljekrem og et lag epleskiver. Jeg valgte å pensle tertene med eplegelé når de var ferdigstekt, og det ble virkelig prikken over i-en.
Er du ikke så glad i epler, eller har lyst til å prøve noe annet, kan du lage terter med fersken eller aprikoser eller mango.
Prøv også druer, bringebær eller jordbær. Det du gjør da er at du steker ferdig tertene fylt med vaniljekrem, avkjøler og pynter med druer/bringebær/jordbær delt i to på langs etterpå. Deretter pensler du bærene med gele. Her kan du bruke hvilken som helst gelé. Mulighetene er mange. :)
Disse tertene er veldig fine å lage hvis du har litt mørdeig og/eller vaniljekrem til overs.
Her er oppskriften til 4 små terter, ca 9-10 cm i diameter:

Mørdeig:

(Oppskriften er stor, og er til en stor terte, ca 26 cm i diameter, og 4 små. Deigen som blir til overs kan oppbevares noen dager i kjøleskapet eller fryseren hvis ikke du skal lage terte med en gang. Det er alltid kjekt å ha ferdig mørdeig i fryseren. :))

200 gram mykt smør
100 gram melis
1 egg
300 gram hvetemel

Rør smør og melis hvitt.
Rør i egget.
Rør i melet til slutt. Arbeid deigen raskt sammen med hendene. Pakk inn i plast, og la deigen hvile i kjøleskapet i ca 30 minutter, gjerne lenger.

Til 4 terter kommer du til å trenge ca 1/4 av deigen.
Del deigen i 4 biter. Kjevle hver bit til en rund leiv som er passe stor til å kle formen. Klem deigen godt inn i formen, spesielt på sidene. Prikk bunnen lett med en liten gaffel. Ikke prikk helt gjennom.
Sett formene i kjøleskapet mens ovnen blir varm.
Sett ovnen på 175 grader.
Forstek bunnene nederst i ovnen i 8-10 minutter.
Avkjøl på rist.

ca 6 ss vaniljekrem - oppskriften finner du HER.
1 eple
kanel
demerarasukker
2 ss eplegelé - oppskriften finner du HER.

Ha en toppet spiseskje vaniljekrem i hver form.
Skrell eplet, fjern kjernehus, og skjær i tynne skiver. Fordel skivene pent over vaniljekremen i formene.
Strø over kanel og demerarasukker.
Stek tertene nederst eller nest nederst i ovnen i ca 20-25 minutter, eller til de begynner å bli gyllenbrune.
Avkjøl på rist.
Ta tertene ut av formene. Det går helt fint å snu formene opp ned i hånden. Sett tertene på et passende fat.
Smelt eplegeléen i en liten kjele. Pensle tertene med geléen, og sett i kjøleskapet til geléen har stivnet.
Da er det bare å lage seg en god kopp kaffe og nyte. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...