søndag 28. oktober 2012

Spinat- og fetaostkake


Dette er den beste gjærbaksten med spinat og fetaost jeg har bakt hittil. Jeg har prøvd rundstykker og snurrer, men ingen av dem var så myke og saftige som denne kaken. Selve fremgangsmåten er annerledes og morsom. Du lager ikke en kringle, men kjevler ut plater som du legger oppå hverandre med smør og fyll imellom. Kaken får da en slags butterdeigeffekt selv om dette er en gjærdeig.
Spinat- og fetaostkake kan spises som den er til lunsj eller som en smårett, men er også veldig fin som tilbehør til, for eksempel supper.
Du trenger:
 
Deig:
 
25 g gjær
2,5 dl lunken melk
1 dl lunkent vann
1 ts salt
100 g smeltet usaltet smør
600 g hvetemel
 
Fyll:
 
2-3 ss smeltet usaltet smør
150 g fetaost
200 g spinat
2 vårløk
 
sammenvispet egg til pensling
 
Smuldre gjæren i en bakebolle.
Tilsett resten av ingrediensene og elt til du har en glatt og smidig deig, ca 8 minutter i kjøkkenmaskin.
Dekk bollen med plast, og la deigen heve i 40 minutter.
 
I mellomtiden lager du fyllet.
Smuldre fetaosten med hendene.
Kok opp ca 1 l vann. Ha spinaten i et dørslag, og hell det kokende vannet over. Spinaten vil da falle lett sammen. La spinaten stå og renne av.
Skjær vårløken i tynne skiver.
 
Ha deigen over på et lett melet bakeunderlag. Del deigen i 3 emner. Kjevle ut hvert emne til et rektangel, ca 25x40 cm.
Finn frem et brett eller en skjærefjøl og dekk med bakepapir.
Legg den ene deigplaten på brettet.
Smør deigen godt med smeltet smør. Ikke spar på smøret.
Fordel halvparten av fetaosten, spinaten og vårløken over deigen, ca 3-4 cm unna deigkanten.
Legg den andre deigplaten over fyllet.
Smør godt med smør, og fordel resten av fyllet over.
Legg den siste deigplaten over, og smør den godt med smør.
Klem sammen kantene, og brett dem som mangler fyll opp. Klem kantene forsiktig ned slik at de blir limt sammen med den øverste deigplaten.
Legg et stykke bakepapir over kaken. Finn frem et stekebrett og legg over.
Snu kaken raskt men forsiktig opp ned.
Ta bort det første brettet og bakepapiret.
Nå er kantene under kaken, og du har en fin og glatt kaketopp foran deg.
Skjær kaken i trekanter. Lag dype snitt, men ikke skjær helt gjennom.
Dekk kaken med et kjøkkenhåndkle, og la den heve i 30 minutter.
Pensle med sammenvispet egg før steking.
Jeg valgte å strø over hakket bladpersille, og det ble pent, men unødvendig. Persillen var meget tørr etter steking og kunne bare børstes bort. :)
Stek kaken midt i ovnen ved 180 grader i ca 40 minutter.
Dekk til med et kjøkkenhåndkle og avkjøl litt på rist før servering.
Skjær kaken i serveringsstykker ved å følge snittene du har laget.
God søndag! :)
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...