søndag 25. november 2012

Jamie's svenske blåbærboller


 
Herlige boller som har blitt en klar bollefavoritt hos oss. Bollene er veldig myke og saftige inni og har en deilig sprø skorpe med et hint av appelsin. Søt deig og litt syrlige blåbær sammen med appelsin er virkelig en fantastisk kombinasjon. Prøv du også!
Til 8 stoooore boller trenger du:
 
25 g gjær
375 ml melk
50 g smeltet smør
2 store egg, romtempererte
1 ts kardemomme
en klype salt
200 g sukker
800 g hvetemel
 
400 g blåbær
75 g sukker
1 appelsin, revet skall og saft
 
15 g usaltet smør
75 g demerarasukker
 
Varm opp melk og smør i en kjele.
Smuldre gjæren i en bakebolle, og tilsett melkeblandingen.
Bland alt det tørre og tilsett i bakebollen.
Elt til du har en smidig og fin deig, ca 10 minutter i kjøkkenmaskin.
Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i 1 time.
 
Ha blåbær og sukker i en bolle.
Sett ca 1 ts appelsinskall til side, og tilsett resten i bollen sammen med appelsinsaft.
Mos alt sammen med en potetmoser. La det være noen biter igjen.
 
Legg bakepapir på et stekebrett.
Skjær det usaltede smøret i terninger, og fordel over bakepapiret.
Strø over halvparten av demerarasukkeret.
 
Ha deigen over på et melet bakeunderlag. Strekk deigen til den er litt større enn et A4-ark.
Nå anbefaler jeg at du finner frem et par rene gummihansker hvis du vil unngå blå negler og hender. :)
Ha litt hvetemel på en asjett sli kat du har det tilgjengelig. Deigen kommer til å bli veeeldig bløt, så du kommer til å trenge noe mel til utbaking.
Ta opp halvparten av blåbærene med en hulsleiv og fordel over deigen.
Brett sidene inn mot midten som en konvolutt.
Brett deigen sammen så godt du kan. Det  gjør ikke noe om deigen revner litt og bærene tyter ut.
Del deigen i 8 like store biter. Igjen, det gjør ikke noe hvis deigen ser ut som ett eneste rot.
Strekk hver deigbit til en pølse, snurr pølsen rundt og slå en knute.
Legg bollene på stektebrettet med litt avstand fra hverandre. Det er ikke meningen at bollene skal se perfekte ut. :)
Lag en grop i hver bolle, og fyll med resten av blåbærene. Bruk opp alt. Trykk bærene godt ned i deigen.
Drypp over litt blåbærsaft, strø over appelsinskall og resten av demerarasukkeret.
Dekk til med et mørkt kjøkkenhåndkle, og la bollene etterheve i ca 20-30 minutter.
Stek bollene midt i ovnen ved 180 grader i ca 25-30 minutter til de er gyllenbrune og crispy.
 
Bollene er best når de er varme. De er store og veldig mektige, og det er ikke sikkert at alle vil bli spist opp med en gang. Du kan med fordel fryse det som blir igjen. Tin bollene på kjøkkenbenken, sett stekeovnen på 150 grader og gi bollene noen minutter i ovnen, så blir de omtrent som nystekte igjen. :)
God søndag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...