tirsdag 6. november 2012

Lammestek med sellerimos, spinat og aprikoser


Dette er en veldig god og fin rett som du kan servere på en søndag eller til en spesiell anledning. Lammekjøttet ble veldig fint og mørt og falt i smak selv hos meg som ikke er noe særlig glad i lam. :)
Til 4 trenger du:

2,2 kg lammestek med bein
olivenolje
salt og pepper
en håndfull frisk timian
en håndfull frisk rosmarin
2 hele hvitløk, delt i to på tvers
2 store sjalottløk, hakket
3,5 dl buljong
150 g smør, i terninger

Romtemperer kjøttet.
Sett stekeovnen på 140 grader.
Hell kokende vann over kjøttet for å ta livet av evt. bakterier.
Pensle godt med olivenolje og krydre med salt og pepper.
Legg krydderurtene, hvitløken og løken i en ildfast form.
Tilsett buljongen og smøret.
Legg kjøttet på en rist og sett risten i formen over grønnsakene.
Stikk steketermometeret i den tykkeste delen av kjøttet, og sett inn i ovnen.
Øs buljongen over kjøttet med jevne mellomrom.
Ønsker du rosa kjøtt, steker du kjøttet til termometeret viser 68 grader. Ønsker du at kjøttet skal være gjennomstekt, bør du vente til 70-72 grader. Jeg ville ha gjennomstekt kjøtt, og det tok nesten 3 timer før det stod 70 grader på termometeret.
La kjøttet hvile litt før servering.

Sellerimos:

1 stor sellerirot
4 store poteter
2,5 dl - 3 dl kremfløte
salt og pepper

Skrell selleri og poteter, og skjær i like store biter.
Kok opp vann og tilsett litt salt.
Ha i selleri og poteter, og kok til de er møre, ca 15 - 20 minutter.
Hell av kokevannet, og mos selleri- og potetbitene godt. Bruk gjerne stavmikser med knivblader e.l.
Varm opp fløten, og tilsett i mosen litt etter litt til mosen har en fin og kremete konsistens.
Smak til med salt og pepper.

Tilbehør:

250 g spinat
15 tørkede aprikoser, finhakkede

Ha litt olivenolje i en stekepanne. Stek spinaten i flere omganger i bare noen få sekunder. Spinaten skal såvidt mykne litt, men beholde friskheten.

Skjær lammesteken i passende skiver.
Anrett sellerimosen på tallerkener. Legg et par lammeskiver ved siden av, og pynt med spinat og aprikosterninger.
Kos deg! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...