tirsdag 20. november 2012

Salat av lettsyltet laks


Dette er en herlig rett komponert av en herlig kokk! Jeg smakte på denne retten da jeg var på Matstreif i Oslo i september. Selveste Kjartan Skjelde stod og laget denne retten til mange matglade mennesker, og Rune og jeg var blant dem. Hans kokebok måtte jeg ha! Boken inneholder mange fine og litt fancy retter som er enkle å lage. Du må ikke alltid følge oppskriften helt for det er ikke alltid man få tak i alle råvarer. Ta bort noe, legg til noe annet om du vil, så får du en vellykket rett uansett. Jeg fulgte ikke Kjartans oppskrift til punkt og prikke siden det var vanskelig å få tak i alle ingredienser, men den ble minst like god som den vi smakte på i Oslo. :)
Her er oppskriften på retten slik jeg laget den. Vil du ha den originale oppskriften må du kjøpe Kjartans bok som heter "Kjartans Tango".
Til 4 trenger du:

1 1/2 dl seterrømme
1 ss revet pepperrot
salt
sitronsaft

400 g Salmalaks
2 ss olivenolje
1 ss sitron
salt og pepper
1 agurk
1/2 rødløk, i tynne skiver
russisk kaviar, rød og svart (kan erstattes med rød og svart rogn)
4 reddiker, i tynne skiver
frisk dill og persille

Sætres fine rugkjeks

Syltelake:

1/2 dl sukker
1 dl hvitvinseddik
1 1/2 dl vann
5 hele pepperkorn
1/4 laurbærblad

Start med å lage syltelake.
Kok opp sukker med eddik og vann.
Ha i pepperkorn og laurbærblad.
La det koke på middels varme i 3-4 minutter.
Avkjøl.

Pisk rømmen stiv, ha i pepperrot og smak til med salt og sitronsaft.
Sett blandingen i kjøleskapet og la den sette seg.

Skjær laksen i tynne skiver, og legg dem på et fat.
Pensle med olivenolje og drypp over sitronsaft.
Dryss over med salt og pepper, og la fisken marinere.

Legg agurken p åen fjøl, og skjær bort skinnet oppe og under. La skinnet sitte på på sidene.
Høvle agurken med ostehøvel i tynne bånd.
Mariner agurken i syltelaken et par minutter.
Tørk agurkskivene lett med kjøkkenpapir og anrett dem over laksen. Vri og rull skivene, sli kat det skal se pent ut.
Retten toppes med rødløk, kaviar/rogn, reddik, dill og persille.
Avslutt det hele med rugkjeks og topper av pepperrotkrem.
Deilig! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...