lørdag 17. november 2012

Sjokoladekake "Praha"


"Praha" er en tradisjonsrik og meget populær sjokoladekake i Russland. Dette er en gammel klassiker som alle russere vet om. De fleste husmødre har en eller annen oppskrift på denne herlige kaken. Jeg husker min bestevenninne i Moskva serverte alltid "Praha" på bursdagen sin. Dette var en kake med "godlyd"! :)
Kakeoppskriften kommer opprinnelig fra Tsjekkia, og er oppkalt etter Tsjekkias hovedstad. Jeg har aldri vært i Tsjekkia, og vet ikke hvordan en ekte "Praha" skal smake, men jeg har funnet en god oppskrift, som jeg er ganske fornøyd med. Kaken består av tre lag deilig sjokoladebunn med mye sjokoladesmak. Bunnen er fast og fin å skjære i, men samtidig utrolig myk og saftig. Den er så saftig at du nesten ikke trenger noe fyll. Fyllet består av en fløyelsmyk smørkrem, og kaken er dekket med mørk sjokoladeglasur. Anbefales til alle sjokoladeelskere!

Her er oppskriften:
 
60 g kakao, gjerne økologisk
175 ml sterk, nybrygget kaffe
5 romtempererte eggeplommer
180 g sukker
125 g rapsolje
 
200 g hvetemel
2 ts bakepulver
1/4 ts natron
8 romtempererte eggehviter
en klype salt
45 g sukker
 
Fyll:*
 
2 romtempererte eggeplommer
30 ml vann
40 ml sukret kondensert melk
25 g mørk sjokolade i biter, helst 70% kakao
125 g romtemperert usaltet smør
 
Glasur:
 
3 ss tykt aprikossyltetøy (jeg brukte St. Dalfour)
200 g mørk sjokolade i biter, helst 70% kakao
50 g usaltet smør
 
50 g mørk sjokolade til pynt (kan sløyfes)
 
Sett stekeovnen på 150 grader.
Smør en springform, ca 24-26 cm i diameter, med smør, og strø over hvetemel.
 
Bland sammen kakao og kaffe i en liten  bolle. Bruk gjerne en visp for å løse opp klumpene.
Pisk sammen eggeplommer og sukker til du har en glatt og luftig masse. Du kan fint bruke ballongvisp til dette. Du trenger ikke å piske så lenge.
Pisk inn rapsolje, litt av gangen. Pisk godt mellom hver gang.
Pisk inn kakao- og kaffeblandingen, litt av gangen.
Bland sammen hvetemel, bakepulver og natron, og vend inn i kakerøren.
 
Pisk eggehviter og salt i en stor bolle til eggehvitene begynner å skumme og øke i volum.
Tilsett sukker og pisk videre, til massen stivner og begynner å danne et mønster etter vispene.
Skjær eggehvitene forsiktig inn i kakerøren. Ta litt av gangen og rør sakte og pent.
Rør til alt er godt blandet, men ikke rør for mye.
Hell kakerøren i formen, og stek kaken midt i ovnen i ca 55-60 minutter. Sjekk med kakepinne om kaken er gjennomstekt før du tar den ut av ovnen.
Avkjøl kaken på rist.
Kaken blir lettere å skjære hvis du lar den stå noen timer. Du kan med fordel lage kaken kvelden i forveien, pakke den godt inn i plast og legge i kjøleskapet.
 
Del kaken i 3 like store lag.
Pisk sammen eggeplommer, vann og kondensert melk i en liten kjele.
Varm opp blandingen forsiktig på lav varme mens du pisker. Øk varmen etterhvert. Ta kjelen av platen rett før blandingen når kokepunktet.
Ha i sjokoladen, og pisk til alt er godt blandet.
Avkjøl blandingen til romtemperatur.
Pisk smøret i en bolle. Tilsett den avkjølte eggeblandingen, og pisk til du har en luftig krem.
* Jeg har valgt å halvere oppskriften fordi det ble litt for mye krem etter min smak. Ønsker du et tykkere kremlag som på bildet, kan du doble oppskriften, men bruk da kun 3 eggeplommer.
 
Legg den nederste kakebunnen på et passende fat.
Lag remser av bakepapir og legg under kanten av kaken slik at remsene dekker fatet for å unngå søl når du skal smøre kaken med krem.
Smør halvparten av kremen over bunnen.
Legg neste bunn over, og smør med resten av kremen.
Legg den siste bunnen på toppen.
Smør et tynt lag aprikossyltetøy over den øverste bunnen.
Smelt sjokoladen over et vannbad.
Skjær smøret i terninger og rør inn i den smeltede sjokoladen.
Smør glasuren på toppen og sidene av kaken. Det gjør ikke noe om glasuren blander seg litt med syltetøyet. Glasuren kan virke litt tykk, men du vil bli overrasket over hvor samarbeidsvillig den er.
 
Om du vil, kan du smelte 50 g sjokolade over et vannbad, helle den i en sprøytepose og skrive "Praha" eller noe annet eller tegne. Prøv å skrive "Praha" på russisk!!! :)
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...