fredag 14. desember 2012

Festkaker


Tidlig i våres ble jeg kontaktet av en journalist i Foreldre & Barn som inviterte meg til å komme med min beste oppskrift på julebakst. De hadde nemlig tenkt å publisere bloggernes sju favorittslag i sitt spesialblad Barnas Jul som kom i butikkene i oktober. De ville veldig gjerne ha oppskriften på russiske kaker. Jeg hadde litt problemer med å velge ut en oppskrift, så jeg sendte inn oppskriften på Rømmekaker, Havrekaker med kirsebær og festkaker. Det var festkaker som falt i smak og her kommer oppskriften.
Til ca 40 kaker trenger du:

340 gram usaltet smør*
240 ml sukker
2 ts vaniljesukker eller 1 ts vaniljeekstrakt
1 krm salt*
840 ml siktet hvetemel (ta deg tid til å sikte melet)


Fyll:

bringebærsyltetøy
søtet kondensert melk

melis til pynt


Hell den kondenserte melken i et syltetøyglass og skru på lokket. Legg glasset i en kjele og fyll med vann. Kok opp vannet og la det småkoke i 3 timer til melken har blitt til myk karamell. Dette kan gjøres flere dager i forveien. Karamellen som blir til overs etter at du har fylt kjeksene kan oppbevares i kjøleskapet og spises som søtt pålegg.

Sett stekeovnen på 175 grader.
Pisk smør og sukker hvitt. Tilsett vaniljesukker/ekstrakt.
Bland sammen salt og mel og tilsett i smørblandingen. Rør til alt er blandet og massen begynner å ligne en deig.
Ha deigen over på et melet bakeunderlag og elt for hånd. Form til en ball, pakk inn i plastfolie og la deigen hvile i kjøleskapet i ca 30 minutter.
Ta av en bit av deigen og kjevle ut til en ca 3-4 mm tykk leiv. Stikk ut kaker ved hjelp av kakeutstikkere, for eksempel hjerter, stjerner, blomster. Har du ikke utstikkere, kan du bruke et kjøkkenglass. Stikk ut små sirkler eller skjær ut hjerter, stjerner, etc i midten av halvparten av kakene.
Legg kakene på bakepapirkledte stekebrett.
Stek kakene midt i ovnen i ca 12-15 minutter til de begynner å bli gyllenbrune i kantene og beige på toppen.
Avkjøl kakene på rist.

Smør karamell over de hele kakene. Legg kakene med utstikkede sirkler/hjerter etc over og klem lett sammen.
Ha noen ss syltetøy i en sprøytepose og sprøyt ut litt syltetøy i åpningene.
Dryss over melis.

* Det finnes ikke saltet smør i Russland, derfor står det usaltet smør i oppskriften. Du kan bruke vanlig saltet smør, men da utelater du saltet.

*Tips:
- Istedenfor kondensert melk kan du bruke syltetøy, smeltet sjokolade (mørk eller hvit) eller sjokoladepålegg.
- Det er også godt med kondensert melk som fyll og smeltet mørk sjokolade i åpningen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...