søndag 23. desember 2012

Hvetekake

 
Alexander og jeg er ikke så begeistret for rosiner i gjærbakst. Små boller med rosiner kan være greit, men kringler og kaker går dårlig. Derfor ble det også hvetekake til jul i år. :) Hvetekake er jo en julekake uten rosiner og sukater, men den behøver ikke å være kjedelig. Tilsett revet appelsinskall i deigen, så får du verdens nydeligste hvetekake!

Til 3 hvetekaker trenger du:
50 g gjær
6 dl lunken melk
1 stort egg
150 g sukker
3 ts kardemomme
1 ts salt
1-1,1 kg hvetemel
150 g smør, i terninger
revet skall av 3 appelsiner
sammenvispet egg til pensling
 
Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett melk, egg og alt det tørre. Elt godt til du har en deig som nesten slipper bollen.
Tilsett smøret i terninger og elt videre til alt smøret er eltet inn.
Elt appelsinskallet forsiktig inn i deigen til slutt.
Dekk bollen med plast og la deigen heve i 1 time.
Ha deigen over på et lettmelet bakeunderlag. Del deigen i 3 emner, som du former til runde, faste og sprekkfrie boller.
Legg bollene på en bakepapirkledt stekeplate med så god avstand fra hverandre som mulig.
Dekk til med et kjøkkenhåndkle, og la bollene etterheve i ca 45-60 minutter.
Pensle med sammenvispet egg og skjær snitt med en skarp kniv om du vil. Lag striper på toppen eller lag rutemønster, som jeg gjorde. :)
Stek hvetekakene nederst i ovnen ved 200 grader i ca 25 minutter.
Avkjøl hvetekakene på rist med et kjøkkenhåndkle over.
Nytes lunkne sammen med syltetøy og/eller brunost. :)
 
*Tips:
Del deigen i 3 emner og legg i separate boller. Bland inn appelsinskall i den ene, rosiner, sukater og apsikater i den andre og ingenting i den tredje. Reduser mengder appelsinskall, rosiner, sukater og apsikater tilsvarende. La deigen heve i 1 time. Tilsett sjokoladeknapper/hakket sjokolade i deigen som ikke har blitt tilsatt noe ennå. Form til boller og følg resten av oppskriften. Vips har du 3 ulike kaker! :)
 
God søndag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...