fredag 28. desember 2012

Sacher torte


Fredag betyr kake, og årets siste kake må selvfølgelig være en sjokoladekake. :) Sacher torte er en av mine favorittkaker. Den ekte oppskriften på Sacher torte er dessverre fortsatt hemmelig, men jeg fant en god oppskrift i Food & Wine som jeg ble veldig fornøyd med. Lag gjerne kaken dagen før du skal servere den. Den blir best om den får stå en dag eller to i kjøleskapet.
Her er oppskriften:

6 store eggevhiter

240 ml hvetemel
120 ml mandelmel
1/4 ts salt

170 g mykt usaltet smør
240 ml sukker
6 store eggeplommer

150 g mørk sjokolade, helst 70-80% kakao

Fyll og glasur:

420 ml aprikossyltetøy av god kvalitet
160 ml light corn syrup (fåes kjøpt på Ultra)
2 ss rom
280 g mørk sjokolade, helst 70-80% kakao

1. Finn frem en springform, ca 22-24 cm i diameter. Smør formen med smør og strø med hvetemel.

2. Smelt sjokoladen over et vannbad. Mens sjokoladen smelter gjør du unna steg 3-5.

3. Pisk eggehvitene stive i en stor bolle.

4. Bland sammen hvetemel, mandelmel og salt i en liten bolle.

5. Pisk smør og sukker til en luftig krem. Pisk inn eggeplommer, en av gangen.
    Pisk inn den smeltede sjokoladen. Deretter pisker du inn melblandingen (steg 4).
    Pisk inn 1/4 av eggehvitene. Vend inn resten av eggehvitene med en slikkepott.
    Rør forsiktig, men godt.

6. Hell kakerøren i formen og stek midt i ovnen ved 190 grader i 35-40 minutter. Sjekk kaken med kakenål før du tar den ut av ovnen. Avkjøl på en rist i ca 30 minutter. Ta av ringen og la kaken bli helt kald.

7. Hvelv kaken opp ned på en fjøl eller et fat og ta av bakepapiret. Snu igjen. Skjær kaken i tre like lag. Det er lettest å gjøre dette med en brødkniv. Legg topplaget opp ned på et fat. Det gjør ikke noe om det ikke ligger helt flatt.

8. Ha 6 ss aprikossyltetøy og 4 ss vann i en liten kjele. Varm opp til syltetøyet har smeltet.

9. Bre 1/3 av det smeltede syltetøyet over kakebunnen. Bre deretter 120 ml av resten av syltetøyet (det som ikke er smeltet) over bunnen. Legg neste bunn over og bre 1/3 av det smeltede syltetøyet og deretter 120 ml av resten av syltetøyet. Smør resten av det smeltede syltetøyet over snittsiden av den siste bunnen, og legg den på toppen av kaken med snittsiden ned.

10. Smelt resten av syltetøyet (ca 6 ss) i kjelen. Sil syltetøyet gjennom en finmasket sil for å få bort fruktbiter. Bre syltetøyet over hele kaken. Sett kaken i kjøleskapet i ca 20 minutter.

11. Bland sammen corn sirup, rom og 2 ss vann i en liten kjele. Kok opp, og la det koke noen minutter til sirupen begynner å tykne. Brekk sjokoladen i biter og ha i en glassbolle. Hell den varme sirupen over sjokoladen og la den stå til sjokoladen har smeltet. Rør godt til du har en fin og glatt masse. Avkjøl i et par minutter.

12. Ta kaken ut av kjøleskapet og skrap forsiktig bort det overflødige syltetøyet. Bruk gjerne en myk slikkepott. Hell halvparten av sjokoladeglasuren i midten av kaken og la den renne sakte nedover. Du kan gjerne hjelpe til litt med en slikkepott. Bre glasuren utover sidene. Glasuren stivner fort, så her må du passe på. Varm opp resten av glasuren litt og gjenta prosessen. Sett kaken i kjøleskapet til glasuren har stivnet. Jo lenger kaken får stå og trekke. desto bedre blir den. :)

God helg! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...