tirsdag 31. juli 2012

Rumtopf


Rumtopf er en tradisjonell tysk dessert, som er vanlig å servere til jul. Tradisjonen har eksistert i flere århundre, og er en veldig fin måte å konservere bær og frukt på. Denne desserten er dessverre ikke barnevennlig da den inneholder alkohol.
Rumtopf kan lages gjennom hele sommeren. Det er bare å fylle opp glassene etterhvert som bærene og fruktene kommer. Bare pass på å tilsette mer rom slik at bærene/fruktene er godt dekket til enhver tid. Du kan bruke omtrent det du vil og har av bær og frukt, men prøv å unngå blåbær, rabarbra, bananer, melon, epler og sitrusfrukt. Se etter små og kun fine bær og frukt. Store bær og frukt kan skjæres opp i mindre biter.

mandag 30. juli 2012

Rømmegrøt


Nå er vi tilbake fra to fantastiske uker på Vaset. Det var ikke så veldig varmt, 16-18 grader i snitt, og det kom kun noen få regndråper et par netter - perfekt for en sykkelferie! Jeg fikk til og med skille etter sykkeltrøya. :) Gutta hadde det helt topp på fjellet. Det er ikke ofte bybarn får hilst på gårsdyr, og de syntes det var både skummelt og morsomt å måtte hoppe av sykkelen for å la meget bestemte kyr og sauer gå over veien.
Det ble selvfølgelig tid til matlaging og baking - vi var tross alt på ferie! Jeg tok med meg nye ideer til bakstverk etter å ha besøkt Stubbesetstølen der en gammel mor stod og solgte gårdsmat: rømme, fjellsmør, prim, geitost, lapper, lefser etc. Dette var en utrolig morsom opplevelse for meg.
Høydepunktet var likevel et besøk på Bakeriet i Lom. Vi var allerede halveis på vei fra Moss, så hvorfor ikke kjøre 2,5-3 timer for å kjøpe verdens beste boller og verdens beste brød? Og det gjorde vi! Ungene ble ikke akkurat så veldig blide da de fikk høre at de måtte sitte i bilen så lenge. De var ganske fornøyde med mine boller, så de så ikke helt poenget med å dra så langt. Men da vi kom dit, og de fikk lov til å kjøpe akkurat det de ville og så mye de ville, var det plutselig helt greit. :))))) Alexander sa til og med at det var verdt å bruke 5 timer i bil.
Dagen ble perfekt. Vi var veldig heldige med været. Det var strålende sol og lett bris, og det var helt fantastisk å sitte ute og kose seg med en kopp kaffe og nydelige boller og pizza. Bakeriet i Lom er virkelig verdt et besøk. Det ligger så flott til ved en foss, og du kan sitte både inne og ute og se og høre vannet slå ned. Det var veldig mye folk selv på en hverdag, men det ble aldri tomt i hyllene og kurvene. Vi ble veldig gode og mette, og før vi snudde nesa hjemover igjen, måtte jeg få med meg noen brød. De var så fine der de lå i hyllene at det ble vanskelig å velge. Jeg kunne ikke ta med så mange da vi allerede hadde masse brød i fryseren, så det ble ett fransk landbrød og ett surdeigsbrød. Det luktet fantastisk i bilen mens vi kjørte, og vi bestemte der og da at vi skulle ha brød til middag. Vi hadde også planlagt rømmegrøt, så det passet fint, selvom man pleier å ha flatbrød til rommegrøt. Men hvem gidder å spise flatbrød når du har to nybakte brød? :)
Nå skal vi jobbe litt til før vi tar ferie igjen. Jeg gleder meg allerede. :) Følg med på bloggen for her blir det mye godt fremover. Idag får du oppskriften på rømmegrøt.

søndag 29. juli 2012

Speltbrød med appelsinjuice


Dette brødet er veldig luftig og saftig, og smaker veldig godt. Jeg har begynt å eksperimentere med appelsinjuice i gjærdeig, og er meget fornøyd med resultatene så langt. Brødene og rundstykkene jeg har bakt med appelsinjuice blir ekstra saftige og holder seg godt. Her har du en oppskrift på speltbrød med appelsinjuice.

lørdag 28. juli 2012

Energibar #2


Hjemmelagede energibarer har blitt veldig populære her hos oss. Skal jeg på trening rett etter jobb, er det veldig kjekt å ha energibarer i kjøleskapet som jeg kan tygge på mens jeg skifter. Det er også veldig ok å ha energibarer hvis jeg får lyst på noe søtt på kvelden istedenfor å spise sjokolade.

fredag 27. juli 2012

Jordbærsuppe med rabarbra


Jeg kom hjem med en kasse jordbær...igjen!!! Jeg hadde endel rabarbra i fryseren, så jeg laget rabarbra- og jordbærsyltetøy først. Deretter ble mesteparten av bærene lagt i  fryseren, og resten brukte jeg til å lage jordbærsuppe med rabarbrarester. Nydelig dessert som smaker sommer!

torsdag 26. juli 2012

Minipavlova med lime- og mascarponekrem og jordbær


Pavlova er uten tvil en sommerkake. Sist laget jeg en stor kake, men denne gangen ville jeg prøve å lage flere små for å kunne fylle dem med krem rett før servering for å beholde sprøheten. En stor kake er også vanskelig å skjære i pene stykker. Minipavlova er veldig pen å se på og er virkelig enklere å servere. Jeg laget minipavlova med lime- og mascarponekrem og friske jordbær. Nydelig!

onsdag 25. juli 2012

Hjemmelaget gnocchi med kremet spinatsaus


Gnocchi er en italiensk spesialitet, som er en slags pasta. Gnocchioppskrifter varierer fra region til region. Noen lager gnocchi av ricotta og parmesan, noen av semolina (durumhvete) eller vanlig hvetemel, og noen bruker poteter. Det er også vanlig å smakssette gnocchi med for eksempel spinat eller urter. Gnocchi brukes på samme måte som pasta og kan serveres sammen med din favorittpastasaus. Her får du en oppskrift på gnocchi av poteter med spinatsaus.

tirsdag 24. juli 2012

Caesarsalat med egg og bacon


Caesarsalat er en velkjent og veldig populær salat som i hovedsak består av grønn salat, krutonger, parmesan og dressing. Det sies at salaten er oppkalt etter den italienske kokken Caesar Cardini. Det er vanlig å servere caesarsalat sammen med kylling, men her får du en annen variant med egg og bacon.

mandag 23. juli 2012

søndag 22. juli 2012

Gulrotrundstykker



Disse rundstykkene er veldig myke og gode. De holder seg godt og passer like godt til frokost og lunsj som tilbehør til middag.

lørdag 21. juli 2012

Pasta alla Puttanesca


Pasta alla Putanesca er en godt krydret og litt salt sør-italiensk pastarett. Det er vanlig å servere sausen sammen med spaghetti.

fredag 20. juli 2012

Jordbærterte med pistasjmazarin


Jeg får ikke nok av jordbær. Jeg har laget syltetøy, desserter og kaker med jordbær helt siden jordbærsesongen har startet, og det skal jeg nok fortsette med litt til. :) Denne herlige terten fant jeg nok en gang på bloggen til Camilla, og kan anbefale på det varmeste!
Terten falt i smak hos både store og små. Tertebunnen er sprø, men fast og lett å skjære gjennom. Pistasjmazarinen er veldig god, og ikke for søt, og passer veldig godt sammen med jordbær. Jeg syntes at terten var veldig god som den var og ville ikke forandret på noe, men alle tre gutta kunne tenke seg et tynt lag vaniljekrem mellom pistasjmazarinen og bærene. Prøv du også og si hva du synes. :)

torsdag 19. juli 2012

Pasta all'Amatriciana


Denne pastaretten kommer fra byen Amatrice i Lazio i Italia. Hovedingrediensen i retten skal være guanciale, som er salt og tørket svinekjake. Dette er vanskelig å få tak i her hjemme, men du kan bruke pancetta eller bacon.

onsdag 18. juli 2012

Økologisk kyllingfilet med en slags gresk salat og yoghurtdressing


 
Vi skulle ha kylling til middag, og da vi kom til kyllingdisken på Meny ble vi fristet til å kjøpe økologisk kyllingfilet. Det har vi aldri gjort før og var veldig spent på om vi kom til å merke noen forskjell og om det var verdt pengene. 
Vi hadde ingen oppskrift, så vi tok bare det vi hadde i kjøleskapet som vi tenkte ville passe til kyllingen. Kyllingen skulle stekes som den var ettersom vi var veldig opptatte av selve kjøttsmaken. Hva kan jeg si? Kyllingkjøttet var veldig godt. Ikke bare smaken, men også konsistensen var annerledes. Kjøttet var fint og fast, akkurat sånn som jeg er vant til. Jeg fikk nemlig mye godt kyllingkjøtt da jeg bodde hjemme i Russland. Det kom ikke noe vann ut av filetene da Rune stekte dem, som det pleier å gjøre når vi steker "billig" kyllingfilet.
Var det verdt pengene? Ja, jeg vil si det. Men, dessverre, er prisen så høy at jeg ikke tror vi kommer til å kjøpe økologisk kylling så ofte. Det tror jeg også mange vil være enige i. Det er så mye fokus på helse og sunn mat her i landet, og da burde myndighetene støttet oss litt der, synes jeg. :) Ikke bare kylling, men andre matvarer også. :)

tirsdag 17. juli 2012

Sopprisotto


Jeg elsker sopp og jeg elsker risotto. Sopprisotto kunne jeg spist nesten hver dag.

mandag 16. juli 2012

Linsesalat med reker


Ferske reker er en smak av sommer for meg. Da er det ikke så farlig om det regner. :) Reker, loff og majones er det mange forbinder med reker, men det er så mye mer enn loff og feit majones, som ødelegger rekesmaken, man kan ha til reker. Du kan marinere reker i hvitløk og/eller chili og ha godt brød eller en god salat til. Lag en gryte eller suppe og strø over reker, pasta og reker er veldig godt. Mulighetene er mange. Her får du en supergod oppskrift på linsesalat med reker.

søndag 15. juli 2012

Yngvars rundstykker


Disse rundstykkene er veldig myke og saftige til tross for mye frø, kjerner og nøtter. Appelsinjuice og nøtter i deigen gir rundstykkene veldig god smak, og jeg ville servert dem både til frokost og lunsj og som tilbehør til middag. Så gode var de! :)

lørdag 14. juli 2012

Aubergineruller


Denne oppskriften fikk jeg av mamma. Auberginerullene ble servert i en av familiens mange sammenkomster i løpet av påskeuken, og forsvant ganske raskt fra middagsbordet. Rune syntes de var så gode at jeg måtte ta med oppskriften hjem, men det han egentlig mente var at jeg måtte lage dem når vi kom hjem. :)

fredag 13. juli 2012

Vinmarinerte jordbær


Denne desserten er fantastisk god! Ideen kom plutselig etter at jeg så en artikkel i et blad hos frisøren om hvilken vin som passet til jordbær. Jeg er ikke så interessert i vin, så jeg leste ikke artikkelen, men kombinasjonen vin og jordbær ble av en eller annen grunn lagret på harddisken. Etter et par dager kom jeg hjem med en kasse jordbær. Mesteparten av bærene gikk til syltetøy, noen ble lagt i fryseren, og resten skulle vi ha til dessert. Og da passet det fint å prøve ut vinmarinerte jordbær.
Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å bruke hvit dessertvin, men ble skuffet da jeg så at vi kun hadde rød. Alternativet var tørr/halvtørr hvitvin. Jeg hadde ikke så lyst til å blande bærene med tørr vin, selvom jeg er sikker på at det hadde funket fint, men jeg så for meg en søt kombinasjon. Jeg smakte på den røde dessertvinen (italiensk Recioto della Valpolicella Classico 2007), og fant ut at det måtte jeg bare prøve. Desserten ble veldig god. Vinen var ikke fremtredende, smaken av jordbær var fortsatt der, så disste to smakene passet veldig fint sammen.
Dette er selvfølgelig ingen barnevennlig dessert, men jeg har laget et par forslag til hvordan du skal lage en barnevennlig versjon av denne desserten.

torsdag 12. juli 2012

Torskefilet i serranoskinke med stekte grønnsaker


Idag blir det en enkel, men fargerik og smakfull sommerrett til middag. Jeg liker veldig godt å ha stekt speskinke eller bacon sammen med torsk for da blir ikke fisken så kjedelig. Du må ikke bruke torsk til denne retten, velg en annen type fisk eller for eksempel kylling om du vil. Som tilbehør har jeg valgt å servere stekte grønnsaker og hvitløkskrutonger.

onsdag 11. juli 2012

Gazpacho


Gazpacho er en kald tomatsuppe som kommer fra Andalucia i Spania. Suppen er veldig fin å servere på en varm sommerdag (det er lov å håpe:)), både som forrett og hovedrett.

mandag 9. juli 2012

Stekte egg med serranoskinke


Jeg satt og tenkte på hvor ofte vi spiser egg og fant ut at vi gjør det veldig sjelden. Det hender vi steker egg og bacon til frokost i helgene, men ikke så mye mer utover det. Etter å ha laget posjerte egg fikk jeg lyst til å eksperimentere litt mer og bruke egg mer i vanlig matlaging. Dagens rett er ingen fenomen, men er veldig god og fortjener et inlegg her på bloggen. :)

søndag 8. juli 2012

Ciabatta


Disse ciabattaene er supergode og superenkle å lage. Jeg brukte grunnoppskriften til eltefritt brød, som opprinnelig kommer fra Mat på bordet, men forandret ingrediensene. Jeg fikk fantastisk gode, og helt riktige ciabattaer med minimal innsats!
Ciabatta er perfekt å servere til lunsj. Fyll den med ost, skinke, grønn salat, tomater og agurk, eller naturell kremost, parma- eller serranoskinke, grønn salat og tomater, så har du lekre smørbrød som du også kan servere til gjester. Ellers kan du ha ciabatta som tilbehør til, for eksempel salat eller suppe.

lørdag 7. juli 2012

Kyllingsalat


Idag er det 7. juli, og det regner og regner. Nå lurer jeg faktisk på om det i det hele tatt blir noe sommer i år. Her hjemme later vi som det er sommer og fint vær og trosser regnværet med deilig sommermat. Sommermat for oss er lette middager med masse grønnsaker og bær og frukt til dessert. Dagens middag er ingen uttak. Her får du en oppskrift på en herlig kyllingsalat med oliven, tomater, avocado, pinjekjerner, parmesan og masse annet godt.

fredag 6. juli 2012

Christian's godtekaker


Dette arket hadde Christian med seg fra skolen for et par år siden. Arket ble bare liggende i skuffen hans til det plutselig dukket opp for noen dager siden. Godtekaker høres jo godt ut!!! Disse må vi lage! Problemet var at Christian hadde glemt hvordan man skulle lage dem og hvordan de så ut. Jeg søkte etter godtekaker på nettet og fant absolutt ingenting. Da tok jeg sjansen og laget små kaker, som ifølge Christian ble helt riktige og helt perfekte. :) Ikke verst. :)


Disse kakene er virkelig veldig gode, og kan anbefales på det sterkeste. De er en slags kombinasjon av mørdeigkaker/serinakaker og chocolate chip cookies. De er sprø utenpå og myke og seige inni. Kakene minnet oss litt om jul, og alle fire ble enige om at godtekaker blir familiens nye julekaker fra og med i år. Veldig koselig å lage våre egne familietradisjoner. :)

torsdag 5. juli 2012

Vegetar Jalfrezi


Idag er det vegetar middag som står på menyen. Denne retten kommer fra Jamie Oliver, og er en veldig god og smakfull indisk gryterett. Jalfrezi er en type karrisaus/pasta, som du får kjøpt i de fleste store matbutikker eller utenlandske butikker. Denne retten kan varieres med ulike grønnsaker, for eksempel squash, aubergine eller poteter.

onsdag 4. juli 2012

Hjemmelagede kjøttboller


Disse kjøttbollene er supergode. Alle tre gutta i huset sa til og med at de var verdens beste! :)

tirsdag 3. juli 2012

Løksuppe


Jeg har alltid syntes at løksuppe høres ekkelt ut, og det er grunnen til at jeg turte å smake på løksuppe for første gang i en alder av 32!!! Jeg har alltid sett for meg løksuppe som en tallerken med gjennomsiktig og smaksløs buljong med noen løkbiter/skiver flytende oppi. Mitt syn på løksuppe ble totalt forandret da jeg fikk smake på en fantastisk løksuppe på en restaurant i København i mai. Den var mørk og smaksrik med masse deilige løkskiver, og en diger krutong med ost på. Denne skal jeg lage når jeg kommer hjem, tenkte jeg, og noterte raskt hovedingrediensene på iPhone.

mandag 2. juli 2012

Pasta med bønner, mozzarella og stekt paprika


Denne pastaretten kan du servere som en lett middag eller til lunsj, eller som tilbehør. Jeg er veldig glad i cannellinibønner, og brukte dem her, men du kan velge de du liker best eller sløyfe hvis du helst ikke vil ha bønner. :)

søndag 1. juli 2012

Gulrotbrød med spelt


Denne oppskriften er jeg veldig fornøyd med. Brødene smaker kjempegodt, er luftige og myke, og holder seg godt. Den fine oransje fargen kjennetegner speltbrød og gjør brødene ekstra fine.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...