søndag 30. september 2012

Tomatbrød

 
Tomatbrød er et veldig godt og fargerikt brød, som passer perfekt som tilbehør til pasta, supper og salater. Liker du ikke soltørkede tomater, kan du erstatte dem med for eksempel oliven. Et annet alternativ er revet gulost eller fetaost i terninger. Prøv også stekt løk. Friske urter er også godt. Jeg har bakt urtebrød tidligere, og oppskriften finner du HER.
Jeg tok utgangspunkt i en loffoppskrift, men erstattet nesten halvparten av hvetemelet med semolina (durumhvete). Semolina gjør at brødet henger bedre sammen, men er fortsatt veldig mykt og fint. Loff blir ofte veldig luftig og porøs, og dermed skjør, så jeg var ute etter en litt mer kompakt loff, som jeg fikk her. Du må ikke bruke semolina, hvis du ikke vil eller finner i butikken. Du trenger ikke å bruke denne deigoppskriften heller. Lag for eksempel husholdningsbrød eller speltbrød eller ditt favorittbrød. Det er fyllet som teller her. :)

lørdag 29. september 2012

Soppsuppe


Vi spiser mye suppe om dagen. Det er så mange flotte grønnsaker og sopp i butikker nå at jeg blir fristet til å ta med meg halve grønnsaksavdelingen uten å ha planlagt hva jeg skal lage. Denne gangen dro jeg med meg en kilo kantareller. :) Jeg fikk nemlig en oppskrift på kantarellsuppe av Sissel på jobben, som hun hadde fått mye skryt av. Suppen er virkelig god, lett i konsistensen, men samtidig ganske mettende. En slik suppe er fin å spise før trening, hvis du skal trene litt ut på kvelden. Kantareller kan erstattes med hvilken som helst annen sopp. Lag gjerne en stor porsjon med en gang, og frys rester.

fredag 28. september 2012

Mammas "Mishka"-kake


Denne kaken er uten tvil verdens beste kake for meg! Mamma bakte alltid den når noen i familien hadde bursdag og på nyttårsaften. Nå blir den også alltid bakt når vi kommer på besøk. Kaken er, med andre ord, familiens ultimate festkake. "Mishka" betyr bamse, men jeg aner ikke hvorfor kaken heter det. Mulig det er på grunn av den brune glasuren på utsiden, og de myke og søte kakebunnene. I tillegg er kaken høy og flott å se på. Mishka smaker barndom for meg, og vekker alltid gode minner når jeg spiser den. I år bakte jeg Mishka til vår bursdagsfeiring hos et vennepar av oss, og det var veldig koselig å dele kaken og opplevelsen sammen med familien og gode venner. Jeg ble både trist og glad. Trist fordi jeg ikke har mamma og pappa her, som jeg så gjerne ville feiret dagen min sammen med, og glad fordi jeg har så mange flotte mennesker i mitt liv...

torsdag 27. september 2012

Harira - marokkansk lammesuppe

 
Det er fårikålens dag idag, men ikke hjemme hos oss. :) Min mann spurte meg pent om vi kunne la være å spise fårikål i år, og det var helt greit! Jeg er ikke så begeistret for lam, eller heller lukten av kokt eller stekt lam, og det er ytterst sjelden vi har lam på bordet. Pinnekjøtt får du meg ikke til å spise - aldri! Derimot synes jeg at fårikål kan være godt, sånn en gang i året. :) Men så lenge mannen ikke hadde så lyst på fårikål i år, slapp jeg å lage det, men istedet laget jeg en marokkansk lammesuppe, som falt i smak hos hele familien. Kanskje er det noe du får lyst til å lage istedenfor fårikål du også?
Denne suppen, snarere gryten, er veldig enkel å lage, men er langt ifra like kjedelig som fårikål. Vil du heller lage fårikål, og trenger en god oppskrift, finner du den HER.

onsdag 26. september 2012

Potet- og løksuppe


Høstinfluensaen har kommet, og det merkes godt på jobben. Folk blir syke en etter en både i Moss og i Oslo. Jeg håper inderlig at jeg skal få slippe unna i år, men jeg skjønner at det ikke er så lett når jeg jobber i bank og har kontakt med mennesker hver dag, og i tillegg sitter jeg på toget til og fra Oslo to dager i uka. Det er bare å fortsette å spise masse frukt og grønnsaker og få nok søvn hver natt, og håpe på det beste. Det å få nok søvn er også et problem nå som lille pusen er forferdelig forkjølet hun også. Jeg visste ikke at katter kunne bli forkjølet!?! Hun skal jo absolutt sove i sengen til mamma og pappa, og helst sammen med storepusen for å holde seg varm. Og når hun våkner opp om natten fordi hun er tett i nesa, og begynner å nyse og snyte seg, og snørret spruter ut som foss, er det umulig for oss å få sove. Vi synes jo så synd på henne, og nei, vi har ikke hjerte til å kaste henne ut av rommet. :)
Nå har jeg sporet av litt her, men det jeg hadde tenkt å skrive var at når man er forkjølet, så er det veldig godt å spise noe varmt uten store biter, som bare kan skli ned i halsen, og lindre både kropp og sjel. Er du også forkjølet eller har noen i familien som er forkjølet, kan du lage denne enkle og gode suppen, som garantert vil falle i smak hos hele familien.

tirsdag 25. september 2012

Marions beste vårruller


Denne oppskriften fikk jeg av en venninne av meg, som serverte disse herlighetene sist vi var på besøk hos henne. Det var egentlig hennes datter, Marion, på 13 år, som laget vårrullene den gangen, og flink var hun! Vårrullene så perfekte ut, og smakte fantastisk. De falt i smak hos både store og små, og jeg måtte bare få oppskriften. Som tilbehør fikk vi flere forskjellige sauser, men det var spesielt den ene, som heter hoisinsaus, som jeg likte veldig godt. Sausoppskriften fikk jeg også. :)
Det jeg liker best med denne oppskriften er at du kan steke vårrullene i stekeovnen og slippe masse frityrfett. Det blir også mindre oppvask etterpå. :)

mandag 24. september 2012

Bacalao


Bakalao er på norsk en klippfiskrett med opprinnelse i Portugal. Tradisjonen forteller at den ble introdusert i Kristiansund av fiskeoppkjøpere fra Baskerland i Spania på begynnelsen av 1800-tallet. Ordet bakalao på spansk (bacalao) og portugisisk (bacalhau) betyr rett og slett torsk, og fersk, usaltet torsk omtales som bacalhau fresco. Bakalao er i den latinske verden et mye mer omfattende begrep enn på norsk, og kan oversettes som en klippfiskrett. (Kilde: Wikipedia).

søndag 23. september 2012

Fantastiske småbrød

 
Disse herlige småbrødene er min nye favoritt! Jeg har bakt dem hver kveld denne uken, og kommer helt sikkert til å bake neste uke også. De er myke inni og har sprø skorpe, fantastisk gode på smak, og holder seg godt. Det beste av alt er at du ikke trenger å elte deigen, og det tar 2 timer fra du rører sammen deigen til du har ferdigstekte småbrød.
Disse småbrødene ble anbefalt som tilbehør til Alexander's grønnsakssuppe med pølser på sol.no for noen uker siden. Jeg kan bekrefte at småbrødene er en perfekt følge til både supper, salater og pastaretter, men også kjempefine til frokost og lunsj. Oppskriften kommer fra Monicas matverden, og kan anbefales på det sterkeste.

fredag 21. september 2012

Hjemmelaget bounty uten sukker

 
Bounty er en av barnas store favoritter blant sjokolade og godteri. Jeg er ikke så begeistret for bounty fordi jeg synes at kokosfyllet smaker mer kunstige stoffer enn kokos, og det blir ikke bedre nå som jeg har laget bounty selv. Gutta syntes at disse var supergode. Alexander sa: "Disse må du lage 1000 av!" :) Prøv du også, og si hva du synes. :)

torsdag 20. september 2012

SALMA med ovnsstekte søtpoteter og gresskar


Dette er en nydelig, høstlig rett med herlige farger.  Laksen smaksettes med lime og chili, og søtpoteter og gresskar krydres med en spennende krydderblanding. Veldig godt og veldig enkelt!

onsdag 19. september 2012

Asparges med parmaskinke


Denne retten er en fin, god og enkel rett å lage. Retten kan lages flere timer i forveien, noe som er veldig kjekt hvis du skal ha gjester. Asparges med spekeskinke kan serveres både som en forrett og smårett. Pynt gjerne med friske urter og/eller tomatbåter, så har du en flott og fargerik rett på bordet.

tirsdag 18. september 2012

Sjokoladeterte


Idag har jeg bursdag, og det betyr sjokoladekake! Det ble ingen stor festkake i år, men en herlig sjokoladeterte. Terten er rett og slett en stor sjokoladekonfekt, og er perfekt for sånne som meg, som elsker sjokolade. :) Det er bare herlig å sette tennene i det myke sjokoladefyllet og nyte smaken....

mandag 17. september 2012

Izmir köfte


 
Selvom vi spiser mye italiensk mat, og ferierer helst i Italia, har jeg en liten forkjærlighet for tyrkisk og gresk mat. Mulig det har noe med mine røtter å gjøre for mye av gresk og tyrkisk mat minner meg om maten jeg fikk da jeg bodde hejmme. :) 
Dagens rett blir Izmir köfte. Izmir er en tyrkisk havneby, som tidligere har tilhørt Hellas. Köfte er små kjøttkaker/kjøttboller, som er vanlige i både Tyrkia, Iran og Armenia. Der har vi det! Mamma er jo halv armenisk. :)  Köfte er egentlig et persisk ord, som betyr most. Man hadde ikke kjøttkvern i gamle tider, og kjøttet ble først delt opp i mindre biter og deretter most. Izmir köfte er godt krydrete kjøttboller, som stekes i ovnen sammen med poteter, paprika og tomatsaus. Hele familien kommer til å elske denne retten. Tilberedningstid er ca 1 time.

søndag 16. september 2012

Sjokoladeboller

 
Det blir ikke noe brødbaking idag ettersom jeg har masse brød igjen i fryseren fra forrige søndag, og det er dårlig med plass til flere brød. Det hadde ikke blitt tid til å bake brød heller fordi vi skal feire bursdagene våre sammen med familien i ettermiddag, og huset skal vaskes og maten skal lages, noe som pleier å ta lang tid. Helgens bakst blir derfor disse deilige sjokoladebollene, som garantert vil falle i smak hos hele familien.

lørdag 15. september 2012

Lime- og bringebærostekake med amarettibunn


Denne nydelige ostekaken spiste vi til frokost idag. Min kjære mann har bursdag, og vi har som tradisjon å spise kaker til frokost når det er bursdag. Så synd at man har bursdag kun en dag i året. :) Rune er veldig glad i ostekaker og lime, så denne kaken var midt i blinken for ham.
Da vi var på Sardinia i sommer fikk vi ostekake med amarettibunn til desssert, og det var veldig godt. Jeg hadde ikke tid til å lage amarettikjeks (italienske mandelkaker) selv, så jeg måtte kjøpe dem i butikken. Butikkjeksene er ikke fullt så gode som hjemmelagede, men de funker. Jeg kommer til å lage amarettikjeks om ikke så lenge, og da vil jeg også oppdatere denne oppskriften med amarettioppskrift. Hvis ikke du har eller liker amarettikjeks, kan du bruke Digestive eller Bixit eller sjokoladekjeks. Kaken blir best hvis den får stå i kjøleskapet natten over.

fredag 14. september 2012

Hjemmelagede doughnuts

 
Disse herlighetene laget vi på hytta i sommer. Ja, det går faktisk an å lage doughnuts på et kjøkken med begrenset utvalg av utstyr. Alt du trenger er en bakebolle, en tresleiv og en stor kjele eller gryte pluss et par skjeer og skåler. Du trenger ikke doughnutsutstikkere. Du klarer deg fint med en stor tekopp e.l. og en brusflaskekork.
Oppskriften har jeg satt sammen av flere oppskrifter jeg fant på nettet, og er veldig fornøyd med resultatet. Det er ikke vanskelig å lage doughnuts selv i det hele tatt, og jeg anbefaler alle å prøve.

torsdag 13. september 2012

Laks med parmaskinke

 
Jeg har alltid vært skeptisk til rå fisk. Rå fisk og kjøtt var blant de få tingene jeg aldri kunne tenke meg å spise. Jeg ble dårlig av selve tanken. Smaken, lukten, konsistensen - nei, dette skulle jeg absolutt ikke ha. Aldri i livet! Jeg har heller aldri smakt på ekte sushi. Da noen venner fortalte at de hadde så lyst på sushi til middag, kunne jeg ikke skjønne at noen ville seg selv så vondt. MEN, så så jeg på "Hellstrøm rydder opp hjemme" på søndagen. Han laget blant annet en rett som bestod av rå laks, parmaskinke, løk og diverse godsaker. Livet mitt ble snudd opp ned. Jeg måtte prøve denne retten!
Jeg vet ikke hva som har skjedd, men jeg måtte bare. Rett i butikken på mandag, og vips, hadde jeg to pakker med SALMA (sashimi) i kjøleskapet. Jeg må innrømme at jeg var veldig forsiktig og laget bare en liten rett, og måtte hele tiden minne meg selv på å ikke tenke på at det var rå fisk. Jeg måtte glemme alt og konsentrere meg om smaken. Det samme sa jeg til gutta, og da kunne jeg jo ikke nekte å spise.
Jeg laget ikke retten helt etter Hellstrøms oppskrift, men det var ikke langt unna. Hva ble resultatet? Gutta spurte om å få mer. De og Rune kranglet nesten om hvem som skulle få de siste bitene. Jeg synes det var veldig godt jeg også. Rå laks smakte faktisk bedre enn stekt. Jeg skal absolutt prøve flere retter med rå laks. Og vet du hva? Jeg bestilte sushi til forrett på bursdagen min!!! Nå er jeg veldig spent. :) Tusen takk til Eyvind Hellstrøm! Utrolig hva du fikk til med meg. :)

onsdag 12. september 2012

Hjemmelaget tyttebærsyltetøy

 
Tyttebærsyltetøy hører vinteren til hos oss, og er et must som tilbehør til julemat. Det tok meg flere år å forstå og venne meg til denne tradisjonen. Jeg er fortsatt ikke så begeistret for tyttebærsyltetøy i kombinasjon med kjøtt, men jeg nekter ikke å spise det. I mitt hode er syltetøy et søtt pålegg, og jeg ville heller spist tyttebærsyltetøy på brødskive. :)
Nå er det masse bær og sopp i skogen, så det er bare å ta på seg varme klær og gode sko, ta med en kaffekanne og dra ut. Ellers kan du gjøre som meg - kjøp tyttebær i butikken. :) Jeg fikk øye på noen flotte tyttebærkurver på Meny i helgen, og det var umulig å gå forbi, som vanlig. :))) Jeg måtte også en tur på Jernia for å kjøpe flere syltetøyglass, og etter det var jeg klar til å lage syltetøy. Nå tror jeg er ferdig med sylting for i år. Det er fortsatt ikke så kaldt i kjelleren at jeg kan sette syltetøyglass der, og da må de stå i kjøleskapet. Det er såvidt plass til pålegg i kjøleskapet nå, så jeg må bare stoppe her. :)

tirsdag 11. september 2012

SALMA med timianrisotto


Enkel, men fantastisk god middagsrett, som passer både til hverdag og fest. Jeg syntes at dette var så godt at jeg ønsket meg SALMA med risotto til middag på bursdagen min om en uke. :) SALMA smaker nydelig som den er, og da valgte jeg å ikke krydre den for mye, men heller ha litt ekstra smak på risottoen ved å tilsette timian. Kan anbefales!

mandag 10. september 2012

Hjemmelaget eplegelé


Eplesesongen er i gang, og jeg har allerede fått og plukket endel epler selv. Ifjor laget jeg eplemarmelade og eplemos, og i år fikk jeg lyst til å lage eplegelé. Eplegelé er veldig godt som pålegg, spesielt på nybakt loff eller fine rundstykker.
Jeg er veldig glad i å bruke demerarasukker i kaker og gjærbakst som inneholder epler, og valgte å bruke demerara i eplegelé også. Dette kan anbefales! Jeg var litt redd for at geléen skulle smake for mye krydder på grunn av demerara, men den ble helt perfekt. Eplegeléen smakte mye eple, og fargen ble såååå fin!

søndag 9. september 2012

Rundstykker og horn til helgefrokost


Disse deilige rundstykkene og hornene bakte jeg til frokost igår mens gutta var på trening. Hele familien koste seg med nybakte rundstykker, og vi satt lenge og spiste og pratet. Jeg elsker å gjøre sånt. Slike herlige stunder kommer vi til å huske resten av livet.
Du lurer kanskje på om jeg var gal som stod opp grytidlig for å servere rundstykker til frokost. :) Neida, jeg gjorde ikke det. Jeg laget deigen kvelden i forveien, og lot den heve i kjøleskapet over natta. Veldig kjekt! Deigen må selvfølgelig ikke heve over natta. Du får oppskriften på både kaldheving og vanlig heving, så får du velge. :)

fredag 7. september 2012

Skoleboller

 
Idag vil jeg friste med deilige, hjemmebakte skoleboller. :) Skoleboller er faktisk enkle og morsomme å lage. Lag gjerne vaniljekremen selv. Den smaker så mye bedre enn ferdigkjøpt, bare se på alle de svarte prikkene på bildet! :) Ikke spar på vaniljekremen - det er kremen som teller her. :)

torsdag 6. september 2012

Fiskegryte

 
Denne fiskegryten har jeg laget mange ganger med både laks og hvit fisk, og den blir like god hver gang. Gryten er litt annerledes enn de tradisjonelle fiskegrytene ettersom den skal gratineres i ovn. Jeg er ikke så glad i å kombinere ost og fiks, men her funker det! Det er veldig godt å knuse poteter og blande sammen med den deilige, kremete sausen, eller dyppe brød i og slurpe. :)

onsdag 5. september 2012

Marokkansk kyllingtagine

 
Idag er det marokkansk kyllingtagine til middag. Tagine er en nordafrikansk leirgryte, som består av et fat og kjegleformet lokk. En slik gryte sørger for at du får utrolig saftig og mørt kjøtt, og alle råvarene beholder sin aroma og smak. Du får en fantastisk blanding av smakene, og duften som kommer når du åpner lokket er ubeskrivelig. Jeg så flere typer tagine på Traktøren i Oslo i helgen, så du behøver ikke å dra helt til Nord-Afrika for å få kjøpt en gryte. Får du ikke tak i tagine der du bor, kan du fint bruke en hvilken som helst annen gryte bare du har et lokk. Jeg har ikke tagine, og kommer ikke til å skaffe meg en med mindre jeg gjør om halve stua til et kjøkken for å få mer skapplass. :) Hmmm... jeg har tenkt tanken..... :)))))

tirsdag 4. september 2012

Buddy's vegetarlasagne


Denne lasagnen er den beste vegetarlasagnen jeg har spist hittil. Oppskriften kommer fra Buddy Valastro - min andre helt etter Gordon Ramsay. :) Jeg har vært en stor fan av Buddy siden første episoden av Cake Boss, og nå har jeg blitt glad i maten hans også. :) Buddy's vegetarlasagne er full av masse deilige grønnsaker og sopp, og ikke minst 3 x ost. Buddy elsker ost!

mandag 3. september 2012

Hjemmelaget saft

 

Da jeg vokste opp fantes det ikke ferdiglaget saft i butikker. Jeg vet faktisk ikke om det finnes nå heller. Mamma laget alltid saft av friske frukt og bær om sommeren, som var en god tørsteslukker på varme sommerdager. Mye saft ble også konservert til vinteren. Husker vi alltid hadde 3- liters glass med saft i skapet. Hjemmelaget saft var også et godt alternativ til juice fordi juicen i butikken inneholdt altfor mye sukker og tilsetningsstoffer. Mamma sa alltid at det var mye bedre å spise et par epler eller appelsiner enn å drikke disse kjemiske greiene. :)

søndag 2. september 2012

Franske baguetter


Ukens bakst blir disse deilige franske baguettene. Franske baguetter skal ha sprø skorpe, men skal være myke inni. Disse baguettene passer perfekt som tilbehør på middagsbordet. Alternativt kan du dele dem i to eller tre, fylle med det pålegget du måtte ønske, og ha dem til frokost eller lunsj.

lørdag 1. september 2012

Helstekt Stangekylling med stekte grønnsaker

 
Idag er det en lett, men smakfull og fargerik lavkarbomat til middag. Etter å ha spist masse pasta i Italia var det veldig deilig å kun ha grønnsaker som tilbehør. Denne gangen hadde vi helstekt Stangekylling, og denne kyllingen er verdt hver eneste krone og kan virkelig anbefales. Du kommer til å merke forskjellen både på smaken og kjøttkvaliteten. Blir det noen rester igjen er kyllingen like god og saftig dagen etter. Prøv du også!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...