onsdag 31. oktober 2012

Eplekaker

 
Det er Halloween idag, barna er ute og går, og det har allerede vært endel små og store forventningsfulle barn på døra hos oss. Jeg spør alle om hvilke knep de har, og de begynner bare å le - søte barn. :)
Vi feirer ikke Halloween på noen måte bortsett fra at ungene synes det er gøy å gå Halloween, og jeg passer alltid på å ha nok søtsaker i huset. Gresskarlykter har blitt en tradisjon, men mest fordi at jeg alltid tar med meg flere kilo gresskar hjem noen uker i forveien, og bruker Halloween som en unnskyldning. :) Jeg hadde tenkt å bake gresskake til idag, og ta nye bilder, men det fikk jeg aldri tid til. Nå har jeg 2,6 kg gresskar i fryseren istedet.
Grunnen til at jeg ikke fikk bakt kake igår var at jeg hadde 5 epler som begynte å bli litt myke, og fant ut at jeg skulle bake eplekaker. Det skulle egentlig ikke ta så lang tid. I tillegg satt jeg igang brødbaking. Ja, det ble for mange baller i lufta. Jeg skulle rekke å lage ferdig kakene før brødene skulle stekes. Jeg rørte sammen kakedeigen, og plutselig oppdaget jeg at jeg tok i 500 gram hvetemel istedenfor 5 dl. Hva gjør jeg da? Jeg lager en dobbel porsjon. (!) Jeg måtte skrelle dobbelt så mange epler, ta ut mer smør, og vente til det ble passe mykt til jeg kunne røre det sammen med sukkeret. Resultatet ble at jeg rakk å steke kun ett brett med kaker, og måtte steke resten etter at brødene var ferdige. Jeg var ikke ferdig før kl 23. Og så var det oppvasken da. :) Men kakene ble veldig gode, og falt i smak hos hele familien. så de var verdt innsatsen. De ligner kjeks, men er myke i konsistensen, og er nesten som minieplekaker.
Det ble så mange at nå deler jeg ut eplekaker til barna som kommer. :) Det er bare å ringe på! :)

tirsdag 30. oktober 2012

Appelsinkaker

 
Halloween behøver ikke alltid å handle om gresskar og skummel mat og kaker. Det er like hyggelig og morsomt å lage snille, oransje kaker, og barna som kommer på døra har det bedre av å få gode, hjemmelagede småkaker enn dårlig Halloweensjokolade og godteri som er fulle av sukker og e-stoffer.
Disse appelsinkakene kan også lages til jul. De kan minne litt om serinakaker, men er litt mer spennende på grunn av mandler og appelsinskall i deigen. Lag gjerne en dobbel eller trippel porsjon. Legg deigen i fryseren, så har du ferdiglaget appelsinkakedeig når julen nærmer seg. Appelsinkaker inneholder ikke egg.

mandag 29. oktober 2012

Gresskarsuppe

 
Nydelig suppe med nydelig farge. Her har du enda et forslag til hva du kan bruke gresskarinnmaten til. Lag suppe! Har du ikke lyst på suppe akkurat den dagen du skal ta ut innmaten, kan du dele gresskaret i mindre biter og fryse. Da har du ferdig oppskåret gresskar når du skal lage suppe. :)
Denne oppskriften har jeg satt sammen av flere oppskrifter jeg hadde i suppepermen. Suppen ble supergod. Min mann sa til og med at dette var en fin restaurantstandard. :)

søndag 28. oktober 2012

Spinat- og fetaostkake


Dette er den beste gjærbaksten med spinat og fetaost jeg har bakt hittil. Jeg har prøvd rundstykker og snurrer, men ingen av dem var så myke og saftige som denne kaken. Selve fremgangsmåten er annerledes og morsom. Du lager ikke en kringle, men kjevler ut plater som du legger oppå hverandre med smør og fyll imellom. Kaken får da en slags butterdeigeffekt selv om dette er en gjærdeig.
Spinat- og fetaostkake kan spises som den er til lunsj eller som en smårett, men er også veldig fin som tilbehør til, for eksempel supper.

lørdag 27. oktober 2012

Arme riddere

 
Dette er uten tvil barnas favoritt, ikke bare fordi det er godt, men fordi de laget arme riddere helt alene uten å spørre om hjelp en eneste gang. De var utrolig stolte da vi satt og spiste, og presiserte at det var den beste desserten de hadde spist. "Synes du det også, mamma?" "Ja, selvfølgelig!" :)))))

fredag 26. oktober 2012

Gresskarostekake

 
Denne ostekaken er noe helt annet enn de ostekakene jeg har laget tidligere. Den har en nydelig sukkerbrødbunn og fantastisk luftig, porøst og bløtt fyll. Kaken i sin helhet minner om en skikkelig bløt bløtkake. Det som overrasket meg mest var smaken. Du kommer ikke til å tro det, men kaken smakte både vaniljeis og karamellpudding. Helt sant! Kaken er lett og ikke så mektig som en vanlig stekt ostekake.
Det geniale med kaken er at du kan lage gresskarpure flere dager og uker i forveien og fryse, så kan du lage en gresskarostekake når det passer deg. Da vet du hva du kan gjøre med gresskarinnmaten på onsdag. :)

torsdag 25. oktober 2012

Brokkolikaker

 
Brokkolikaker er et godt alternativ til kjøttkaker, og er en fin måte å få små og store til å spise brokkoli. Brokkoli er en veldig sunn grønnsak siden den er rik på A-, B- og C-vitaminer, kalium, kalsium og jern, så det er ingen grunn til å ikke spise brokkoli. Disse kakene kan du spise på samme måte som kjøtt- og fiskekaker. De er fine å servere båre til lunsj og middag, og vil garantert falle i smak hos hele familien.

tirsdag 23. oktober 2012

Koreanske gulrøtter

 
Denne retten vekker gode barndomsminner hos meg. Mamma og jeg pleide å handle på et frukt- og grønnsaksmarked hver helg, og jeg husker den herlige duften som kom fra diskene der man solgte koreanske gulrøtter og diverse salater. Duften var uimotståelig og jeg ble sulten med en gang.
Koreanske gulrøtter er min favoritt. De er både søte og sure, myke og sprø, og kan lages så sterke som du selv ønsker. Gulrøttene kan spises som de er sammen med godt brød, ellers passer de til som tilbehør til det meste.

mandag 22. oktober 2012

Gresskarlapper med epler

 
Smaksatte pannekaker og lapper er en gammel russisk klassiker. Du kan bruke grønnsaker, frukt, sopp og til og med kokte egg. Mulighetene er mange, og du kan lage flere variasjoner av lapper og pannekaker av samme røre. 
Gresskarlapper er de beste jeg har spist hittil. Gresskaret i deigen gjør lappene saftige, myke og lette i konsistensen i motsetning til vanlige lapper, som gjerne blir litt kompakte og mektige. Epleskivene på toppen er bare sååå herlige. Lappene er så gode at jo flere du spiser, jo flere får du lyst på. Jeg siterer min mann: "Disse kan du spise helt til du detter av stolen!".

søndag 21. oktober 2012

Bryteloff


Dette er en veldig enkel og morsom oppskrift på bryteloff. Loffen er supermyk og saftig, og passer utmerket som tilbehør til all slags varm mat og salater. Anbefales!

lørdag 20. oktober 2012

Gresskargrøt

 
Det nærmer seg Halloween, og butikkene har allerede fått inn masse gresskar i forskjellige størrelser, farger og fasonger. Mine barn synes det er veldig stas å lage gresskarlykter til Halloween. Det gjør også jeg. Jeg har allerede kjøpt 3 store gresskar på tilsammen 15 kg, noen flaskegresskar og noen små, søte, som jeg skal bruke som pynt.
Synes du også at det er gøy med gresskar på Halloween, men vet ikke hva du skal bruke innmaten til? Følg med på bloggen. Her vil jeg legge ut nye gresskaroppskrifter i neste uke. Ellers finner du endel gresskaroppskrifter under etiketten "gresskar" og "Halloween".
Gresskar sies å være veldig sunt siden det er rikt på betakaroten. Det inneholder også kalsium, kalium, jern, folat og C-vitamin. Dessuten er det veldig lite fett og karbohydrater i gresskar.
Idag laget jeg gresskargrøt til frokost. Dette er en gammel, russisk klassiker, som kan være et alternativ til vanlig risgrøt. Vi hadde sukker og kanel som tilbehør, men jeg tipper at det også ville vært godt med aprikos- eller ferskensyltetøy eller appelsinmarmelade. Gresskargrøt kan også spises til middag sammen med flatbrød og spekemat. Prøv du også!

fredag 19. oktober 2012

Semulekake

 
Semulekake er en god, gammeldags og folkekjær kake i Russland, og resten av gamle Sovietunionen. Jeg tør egentlig ikke å si hvilket land kaken egentlig kommer fra.
Ikke rynk på nesa når du leser semule. Du må bare prøve! Du kommer til å bli overrasket over hvor god og fantastisk saftig semulekaken er. Er du glad i semulegrøt, kommer du til å elske denne kaken.
Jeg er en stor tilhenger av kaker som kan røres sammen i en fei, helles i formen, stekes i ovnen, ferdig! Slik er semulekaken også. Den trenger ingen krem eller glasur, den er kjempegod som den er. Og duften... kan ikke beskrives. :)

torsdag 18. oktober 2012

Pasta med reker og broccoli

 
Nok en gang er det pasta til middag. Hele familien er så glad i pasta at vi kunne spist det hver dag uten å bli lei. Dagens pastarett er enkel, men god, og kan nytes uansett årstid.

onsdag 17. oktober 2012

Marokkansk bifftagine


Dagens middag er marokkansk bifftagine, som varmer opp både kropp og sjel på en altfor kald oktoberkveld. Jeg så Jamie Oliver lage denne retten på tv en gang i sommer. Den så veldig god ut, og måtte selvfølgelig prøves når høsten kom. Bifftagine er en enekl, men tidskrevende rett. Du må regne med ihvertfall 3 timer i tillegg til at kjøttet skal marineres natten over. Til gjengjeld vil du få en fantastisk god rett med fantastisk mørt kjøtt.

tirsdag 16. oktober 2012

mandag 15. oktober 2012

Grønnsakssuppe med fisk


Deilig grønnsakssuppe, som kanskje minner litt om lapskaus siden den inneholder flere forskjellige rotgrønnsaker. Suppen tar ikke lang tid å lage, og smaker kjempegodt på en kald regnværsdag. Du kan bruke hvilken som helst fisk til denne suppen. Fisken behøver ikke å koke, hvis du skjærer den i tynne strimler og heller rykende varm suppe over.

søndag 14. oktober 2012

lørdag 13. oktober 2012

Kandisert appelsinskall / apsikat

 
Ikke kast appelsinskallet neste gang du skal spise appelsiner. Du kan la appelsinskallet tørke på kjøkkenbenken i noen dager eller i stekeovnen, og bruke det i te eller tilsette i hjemmelaget saft. Du kan også lage kandisert appelsinskall, som du kan spise som det er, eller dele opp i biter eller i strimler og dyppe i smeltet sjokolade eller bruke som pynt til kaker og desserter.

fredag 12. oktober 2012

Vaniljemuffins fra Magnolia Bakery

 
Disse muffinsene er helt fantastiske. De er myke, luftige og kjempegode på smak. Perfekte til barnebursdager! Pynt dem melisglasur eller krem eller spis dem som de er.

torsdag 11. oktober 2012

Eggnudler med biffstrimler, broccoli og hoisinsaus


Gutta har spurt meg mange ganger i det siste om ikke vi kunne ha nudler til middag en dag. Jeg har aldri vært en stor tilhenger av nudler, men jeg lovte at jeg skulle lage det. Jeg kjøpte en pakke med eggnudler, godt storfekjøtt og grønnsaker, og nudler ble satt opp på ukemenyen. Så kom nudlerdagen. Jeg tok frem kjøttet og strimlet det, grønnsakene var pent skåret, og nudlene lå klare til koking på kjøkkenbenken. Jeg trodde gutta kom til å bli overlykkelige. Istedet fikk jeg høre:" Hva er dette for noe? Hvorfor skal vi ha kjøtt? Hvorfor skal vi ha grønnsaker? Er DETTE nudler?" "Hva mener dere?",- spurte jeg. "Nudler er ikke SÅNN! Du skal bare helle kokende vann over, så er de ferdige!".  Da skjønte jeg hva de mente. De hadde sett noen klassekamerater spise det på skolen, og det var det de hadde lyst på til middag. Jeg beroliget dem med å si at mine nudler var så mye bedre, men det hjalp ikke så mye. Christian ble nesten lei seg... ja... over nudler! Er det noe mine barn kan gråte over, så er det mat. :) Det  gikk fort over. Middagen tok ikke lang tid å lage, og de ble ganske fornøyde likevel. Tror faktisk de var enig med meg selvom de ikke sa det så høyt. :)

onsdag 10. oktober 2012

Helstekt kalkunfilet med røstipoteter og kremete sjampignonger

 
Kjempegod, men litt tidskrevende rett. Anbefaler derfor denne som helgemat eller hvis du har god tid på en hverdag. :)

tirsdag 9. oktober 2012

Fransk surkål



Det er mye fin og billig kål i butikker, og det kan være lurt å lage et lass med surkål, som du kan nyte hele vinteren. Det er også kjekt å få unnagjort noe av juleforberedelsene, selvom det er kansje litt tidlig å tenke på jul? Vel, noen butikker har allerede satt ut julevarer i hyllene sine. :)
I år laget jeg en stor porsjon tradisjonell surkål (oppskriften finner du HER). Imidlertid ville Rune lage fransk surkål. Han så nemlig en fransk kokk lage surkål på Tour de France på tv i sommer, og noterte seg oppskriften. Det resulterte med at vi stod og laget hver vår surkål på en søndagskveld. Min surkål er jo veldig god (:)), så jeg var spent på den franske. Den franske ligner litt på Hellstrøm sin, men er litt mer omstendelig og smaker litt bedre, synes jeg. Prøv du også og si hva du synes.

mandag 8. oktober 2012

Hjemmelaget saft av tørkede aprikoser og svisker

 
Hjemmelaget saft har blitt en ny favoritt hos oss. Saften jeg lager er veldig enkel, og kan varieres etter hva en liker eller har i skapet. Forrige gang laget jeg saft av jordbær, moreller og epler (oppskriften finner du HER). Denne gangen laget jeg saft av tørkede aprikoser, svisker, friske jordbær og epler. Jeg var ikke så begeistret for denne saften da jeg var liten, så jeg var veldig spent på hva gutta ville si. Gjett om jeg ble overrasket da Christian sa: "Dette er verdens beste saft!". Alexander var ikke helt enig i at saften var verdens beste, men han syntes at den veldig god. :)

søndag 7. oktober 2012

Kanelsnurrer

 
Høstferien nærmer seg slutten, og imorgen skal gutta tilbake på skolebenken og vi på jobb. Jeg har valgt å avslutte høtsferieuken med familiens store favoritt: kanelsnurrer. Disse kanelsnurrene har jeg bakt utallige ganger, og de blir like gode hver gang.
Oppskriften kommer fra Morten Schakenda, og resultatet blir ganske likt bollene du får kjøpt på Bakeriet i Lom. Jeg har sjekket. :) Utfordringen er å få snurret remsene slik Morten Schakenda gjør. Jeg synes det er vanskelig. :) Prøv du også!


lørdag 6. oktober 2012

Boller med pistasjfyll

 
Jeg elsker å bake boller på høsten og vinteren når det er kaldt og surt ute. Det er så deilig å kunne kjenne duften av fersk gjærbakst som kommer ut av ovnen og fyller hele huset. Hvor herlig er ikke det når to små gutter står klistret til stekeovnsdøra og venter på at bollene skal bli ferdigstekt for å så lage koselyder mens de stapper i seg boller med begge hender? "Du er verdens beste mamma",- sier de. :)
Denne gangen laget jeg boller med pistasjfyll. Jeg var litt lei av mandler og mandelfyll, og ville prøve noe annet. Bollene ble veldig gode, og kan anbefales til alle som liker pistasj.

fredag 5. oktober 2012

Sjokolade- og appelsinterte


Jeg har blitt veldig glad i å lage terte. Det er superenkelt, spesielt hvis du har ferdiglaget mørdeig/tertedeig i fryseren. Terte er perfekt når du skal lage en liten og ikke fullt så mektig kake. Terte kan også serveres som dessert.
Idag vil jeg friste med en herlig, høstlig sjokolade- og appelsinterte. Terten er ganske lik sjokoladeterten jeg bakte til bursdagen min, men er litt friskere på smak, og lettere i konsistensen.

torsdag 4. oktober 2012

Epletrifli


Dagens fristelse er nydelig epletrifli - et litt mer moderne navn på tilslørte bondepiker. Jeg har fått høre at trifli er en veldig vanlig dessert i Danmark. Da jeg var i København i mai, fikk jeg smake på to varianter av trifli: en med rabarbra og en med epler. Jeg falt umiddelbart for epletrifli, og noterte meg ingredienser, ihvertfall det jeg klarte å smake meg frem. :)

onsdag 3. oktober 2012

Bringebærterte med mandelfyll og vaniljekrem


Dagens kake er gårsdagens etterfølger. Jeg kom på at jeg hadde noen veldig fine bringebær i fryseren, og da ble det en bringebærterte. :) Denne terten er en litt mer luksuriøs variant av bringebærterten jeg laget for litt over en måned siden. Forskjellen er at denne terten har et godt lag med mandelfyll under vaniljekremen. Supergodt!
Oppskriften fant jeg i et blad, som lå hos fotpleier, men jeg husker ikke hva slags blad det var. Jeg måtte anstrenge meg for å huske oppskriften at jeg ikke tenkte på å se etter hva bladet het. :) Terten ble veldig fin å se på, og er virkelig nydelig på smak. Anbefales!

tirsdag 2. oktober 2012

Små epleterter med vaniljekrem

 
 
Disse herlighetene må du bare lage! Tertene består av en kjempefin mørdeig, som ikke er for hard eller sprø, heller ikke for myk, men kan fint spises med en gaffel. Den er lett i konsistensen og passer perfekt sammen med et lag vaniljekrem og et lag epleskiver. Jeg valgte å pensle tertene med eplegelé når de var ferdigstekt, og det ble virkelig prikken over i-en.
Er du ikke så glad i epler, eller har lyst til å prøve noe annet, kan du lage terter med fersken eller aprikoser eller mango.
Prøv også druer, bringebær eller jordbær. Det du gjør da er at du steker ferdig tertene fylt med vaniljekrem, avkjøler og pynter med druer/bringebær/jordbær delt i to på langs etterpå. Deretter pensler du bærene med gele. Her kan du bruke hvilken som helst gelé. Mulighetene er mange. :)
Disse tertene er veldig fine å lage hvis du har litt mørdeig og/eller vaniljekrem til overs.

mandag 1. oktober 2012

Banankake i langpanne


Det er høstferie og tid for kos. Tradisjonen tro blir det bare kakeoppskrifter denne uken. Det er bare å glede seg. :)
Idag får du en oppskrift på en fantastisk banakake i langpanne. Denne kaken er en stor favoritt hjemme hos meg. Dette er også en fin kake å servere i bursdagsselskap eller ta med til skoleavslutning istedenfor den tradisjonelle sjokoladekaken. Kaken er fin å fryse, så du kan lage den flere uker i forveien.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...