lørdag 26. januar 2013

Elgstek og søtpotetmos med vanilje


Ikke bli skremt når du leser vanilje. Søtpotetmos og vanilje er kanongodt! Jeg var litt skeptisk da Christine på jobben fortalte at hun pleier å ha vaniljestang i mosen, men hun overbeviste meg til å prøve. Søtpotetmosen falt i smak hos hele familien og jeg kommer garantert til å ha vaniljestang i søtpotetmos neste gang. Vi hadde elgstek, men jeg kan også anbefale andebryst.
Til 4 trenger du:

1-1,5 kg elgstek
salt og pepper
smør til steking
2-3 dl god rødvin (kan sløyfes eller erstattes med buljong)

Sett stekeovnen på 125 grader.
Tørk steken godt med kjøkkenpapir og gni inn med salt og pepper.
Brun steken godt i smør på alle sider.
Legg steken i en ildfast form og hell vinen over.
Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen på steken.
Sett formen inn i ovnen og stek til termometeret viser 70 grader. Da er steken passe stekt og er ikke altfor rosa i midten. Dette vil ta ca 1,5-2 timer avhengig av størrelsen på steken.
La steken hvile i 20-30 minutter før servering.

Søtpotetmos:

like deler søtpoteter og mandelpoteter, ca 1,5 kg
1 vaniljestang
4 ss smør
1 ts salt
1/2 ts pepper

Skrell poteter og skjær i terninger.
Splitt vaniljestangen på langs.
Kok potetene møre sammen med vaniljestangen.
Slå av kokevannet og ta ut vaniljestangen.
Sett kjelen med potetene tilbake på platen. slik at siste rest av kokevannet damper bort.
Mos potetene godt og rør inn smør, salt og pepper.

Appelsinsaus:

1 ss smør
2 sjalottløk eller 1/2 gul løk, finhakket
1/2 grønt eple, i små terninger
ca 1 cm lang ingefærrot, finhakket
1/2 rød chili, finhakket
1 dl rødvin
1 dl nypresset appelsinsaft
3 dl kyllingkraft/andekraft
salt og pepper
evt. maisenna

Fres løk, eple, ingefær og chili i smør.
Tilsett rødvin, appelsinsaft og kraft og kok inn til halv mengde.
Sil vekk løk og eple.
Smak til med salt og pepper.
Jevn sausen med maisenna om du ønsker en fyldigere saus.

Kos deg! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...