fredag 4. januar 2013

Gresskarterte


Jeg har flere kilo gresskarkjøtt i fryseren, som tar ganske mye plass. Igår bestemte jeg meg for å gjøre alvor av saken og fant frem noen oppskrifter, som jeg vil prøve. Idag bakte jeg terte med smakfullt gresskarfyll og uimotståelig duft. Du må bare prøve!
Du trenger:

Terteform, ca 26-28 cm i diameter, gjerne med avtagbar bunn
 
Mørdeig:
(Oppskriften er stor og er nok til 2 terter. Du kan enten halvere oppskriften eller fryse halvparten av deigen til senere bruk.)
 
200 gram smør
100 gram melis
1 egg
300 gram siktet hvetemel
 
Rør smør og melis hvitt.
Rør i egget.
Rør i melet til slutt. Arbeid deigen raskt sammen med hendene. Pakk inn i plast, og la deigen hvile i kjøleskapet mens du lager fyllet.

Gresskarfyll:

2 store egg
150 g brunt sukker
500 g gresskarmos*
2/3 dl kremfløte
1 ss Marsala
1 ts kanel

Pisk egg og sukker sammen i en bolle.
Tilsett de øvrige ingrediensene og rør godt.

Sett stekeovnen på 180 grader.
Kjevle ut deigen på et godt melet bakeunderlag til den er stor nok til å dekke bunnen og sidene til formen. Deigen blir fort klissete på grunn av mye smør, derfor er det lurt å jobbe raskt. Rull deigen rundt kjevlen, og rull ut over formen. Press deigen godt i bunnen, hjørnene og sidene. Prikk lett med en liten gaffel. Ikke prikk helt gjennom.
Fest en remse av aluminiumsfolie langs kanten for å unngå at kantene blir brent.
Legg bakepapir ned i formen, og fyll med bønner eller ris.
Forstek bunnen i 10 minutter.
Ta ut bakepapir og bønner/ris og stek videre i 10 minutter til.
Hell fyllet i tertebunnen og stek i 45-50 minutter eller til fyllet har stivnet.
Avkjøl terten før du evt. tar den ut av formen og setter på et passende fat.
Server gresskarterten sammen med vaniljeis eller pisket krem.
 
* Jeg fikk 500 g gresskarmos av ca 615 g gresskarkjøtt. Slik lager du gresskarmos: ha gresskarkjøtt i en kjele sammen med vann til det dekker gresskaret. Kok opp og la småkoke i ca 10 minutter eller til gresskaret er mørt. Hell av vannet og mos gresskarkjøttet med en stavmikser e.l.
 
* Tips: lag små figurer av deigrestene og stek ved 180 grader i ca 10 minutter. Pynt terten med figurene. :)
 
God helg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...