onsdag 9. januar 2013

Lulja-kebab


Lulja-kebab er en populær og tradisjonell rett i mange land, bl.a. Uzbekhistan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Iran og landene på Balkanhalvøya. "Lulja" betyr et rør og "kebab" betyr stekt kjøtt. Selvom jeg kommer fra Russland er jeg også veldig godt kjent med denne retten på grunn av innflytelsen fra de gamle republikkene i Sovjetunionen. Jeg blir stadig overrasket over hvor rikt det russiske kjøkkenet er og er enda mer overrasket over at jeg ikke har tenkt på det før.
Lulja-kebab skal helst lages av godt og mørt lammekjøtt, men svinekjøtt og oksekjøtt går også bra. Det viktigste når man lager lulja-kebab er å elte kjøttdeigen godt og lenge for at den skal bli veldig myk og skal henge godt sammen for å ikke falle av grillspyd. Lulja-kebab skal helst grilles på en kullgrill, men kan også grilles i ovnen selvom du vil merke smaksforskjell.
Til 4 trenger du:

800 g kjøttdeig
salt og pepper
1 toppet  ts tørket basilikum
1toppet ts tørket koriander
2 store gule løk
frisk bladpersille, hakket

grillspyd (legg trespyd i vann i minst 30 minutter)

chilisaus

12-15 store tomater
olivenolje
salt og pepper
tørket basilikum
tørket koriander

Hakk løken i biter og mos i blender. Alternativt kan du rive løken på et fint rivjern.
Arbeid saltet godt inn i kjøttdeigen før du tilsetter pepper, basilikum og koriander. Elt godt.
Tilsett løk og elt lenge til du begynner å kjenne at deigen er veldig myk og fin.
Elt til slutt inn persille.
Del kjøttdeigen i 8 biter. Form hver bit til en pølse, ca 3 cm bred og 15 cm lang. Klem pølsene godt sammen for at de skal bli faste. Tre grillspyd gjennom og klem godt rundt hele pølsen.
Legg spydene på grillen og grill til de er godt brune og gjennomstekte. Snu dem rundt av og til.
Skal du steke lulja-kebab i ovnen gjør du følgende:
Sett stekeovnen på full grill og 250 grader. Legg bakepapir i en stor langpanne og sett en rist over. Legg spydene på rist. Stek høyt oppe i ovnen i ca 8-10 minutter på hver side. Følg med på slutten.

I mellomtiden skjærer du tomatene i to og legger i en ildfast form.
Pensle tomatene med litt olivenolje og krydre med salt, pepper, basilikum og koriander.

Ta kebabene ut av ovnen og sett inn tomatene. Grill tomatene i bare noen få minutter til de er gjennomvarme.
Pensle kebabene med chilisaus så fort du har satt inn tomatene.

Server lulja-kebab sammen med tomater, pitabrød (oppskriften finner du HER), chilisaus og evt. grønn salat. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...