mandag 18. mars 2013

Börek


Börek er et tyrkisk bakverk med forskjellige typer fyll. Deigen minner veldig om filodeig, men er litt annerledes. Derfor er det viktig at du stikker innom din nærmeste utenlandske butikk og spør spesielt etter tyrkisk filodeig. På tyrkisk heter den "yufka". Yufka finnes i mange varianter og størrelser, fra små firkanter til gigantiske leiver. Deigen fylles med kylling eller kjøttdeig, spinat og ost eller kokte egg, potetmos eller det man måtte ønske. Man kan rulle sammen store leiver og lage snegler eller lage små pakker eller boller. Ellers går det an å legge deig og fyll lagvis i en form. Idag vil jeg friste med to typer börek: ispanakli börek som betyr börek med spinat og krymah börek som betyr börek med kjøttdeig.
Du trenger :

tyrkisk filodeig/yufka, 1 stor eller 2-3 små pakker

Ispanakli börek:

smør til steking
1/2 gul løk, finhakket
150 g spinat, gjerne babyspinat
200 g fetasost
hakket bladpersille, kan sløyfes
pepper
2 ss olje
1 dl melk
2 egg

2 dl tyrkisk yoghurt
1 egg
nigella seeds, kan sløyfes

Stek løken i litt smør til den er blank og myk. Ha i spinat og stek et par minutter til spinaten har falt sammen. Avkjøl litt.
Smuldre fetaosten og bland sammen med spinaten og løken.
Ha i persille.
Smak til med pepper.
Rør inn olje, melk og egg.

Smør deigen med litt olje, legg på fyll og rull sammen. Bruker du store leiver, kan du rulle dem rundt hverandre til snegler.

Legg rullene i en ildfast form.
Rør sammen yoghurt og egg og pensle over rullene.
Strø over nigella seeds.
Stek midt i ovnen ved 180 grader i ca 35-40 minutter.

Krymah börek:

smør til steking
400 g karbonadedeig
1/2 løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
en klype kanel
salt og pepper
paprikapulver
hakket bladpersille

2 dl tyrkisk yoghurt
1 egg

Stek karbonadedeig, løk og hvitløk i litt smør til kjøttet er gjennomstekt.
Smak til med kanel, salt, pepper og paprikapulver.
Tilsett persille.

Følg samme fremgangsmåte som beskrevet over.

Server retten som den er eller sammen med grønn salat. :)

4 kommentarer:

  1. Dette må eg prøve, börek er so godt! Aldri prøvd å lage sjølv, so takk for inspirasjon! :)
    Likar bloggen din veldig godt, må innom kvar dag. Mykje gode og spennande oppskrifter. Likar spesielt godt når du skriv om noko frå barndommen og heimlandet :)
    Stå på og behald matgleda livet ut.
    -Karoline

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig, Karoline! :-) Snille deg. :-)
      Tusen takk for fine ord. Skal bli flinkere til å lage mer russisk mat.:-)

      Klem
      Svetlana :-)

      Slett
  2. I dag jeg har lagt denne oppsikriften börek med spinat og fetaost , det var så god akkurat som dem selger i utlandsk butikker, tusen takk :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig, Ali! Tusen takk for at du tok deg tid til å skrive en kommentar!

      Hilsen
      Svetlana :)

      Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...