onsdag 20. mars 2013

Indiske lammekjøttboller


Denne oppskriften fant jeg hos Ina, som er en av mine favorittmatbloggere. Ina har en fantastisk blogg Mat på bordet hvor jeg henter masse inspirasjon. Nå har hun også utgitt en flott bok "Eltefritt brød og himmelske kaker" som jeg kan anbefale til alle sammen.
Indiske lammekjøttboller er kjempegode. Masse deilige dufter og spennende smaker. Er du ikke så begeistret for lammekjøtt kan du bruke karbonadedeig eller kjøttdeig av svin eller en blanding. Retten krever endel krydder som man kanskje ikke bruker så ofte. Dette er ikke dyrt og har som oftest lang holdbarhet, så det er bare å ta en tur innom en utenlandsk butikk. Her på bloggen finner du flere oppskrifter som inneholder mye av de samme ingrediensene som er brukt i denne oppskriften.
Til 4 trenger du:

Kjøttboller:

450 g lammekjøttdeig
1/2 ts salt
1 ts malt spisskumin
1 ts malt koriander
1/4 ts garam masala
1/2 ts chilipulver
2 ss finhakket frisk koriander
3 ss matyoghurt

Saus:

5 hvitløksfedd
2,5 cm frisk ingefær, grovhakket
1 ts malt spisskumin
1 ts malt ingefær
1 ts paprika
1/4 ts chilipulver
5 ss nøytral olje
2,5 cm lang kanelstang
6 hele kardemommefrø
6 nelliker
1 gul løk, finhakket
100 g hakkede tomater, enten friske eller på boks
4 ss matyoghurt
3 dl vann
salt

Bland alle ingrediensene til kjøttbollene og sett i kjøleskapet.

Riv hvitløk og ingefær på et fint rivjern. Microplane kan anbefales. Bland massen sammen med spisskumin, ingefær, paprika og chilipulver.

Varm opp olje i en stor gryte. Ha i kanelstang, kardemommefrø og nellik. Stek i noen sekunder og tilsett løk.
Stek under omrøring i ca 10-15 minutter til løken begynner å bli brun.
Ha i hvitløksblandingen og tomater og stek videre i noen minutter. Rør hele tiden.
Tilsett 1 ss yoghurt av gangen og rør godt mellom hver gang.
Ha i vann og kok opp.
Smak til med salt og evt. mer krydder.

Ta ut kjøttbollemassen. Lag kjøttboller, ca 3 cm i diameter og legg dem forsiktig i sausen. Det gjør ikke noe om det blir trangt i gryta.
La kjøttbollene koke under lokk i 25 minutter. Rør om av og til. Vær forsiktig så du ikke ødelegger bollene.
Ta av lokket og la det koke videre i ca 45 minutter eller til sausen har fått ønsket konsistens.

Server sammen med ris og grønn salat. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...