fredag 15. mars 2013

Mamma's wienerbrød med skjørost

 
Disse nydelige wienerbrødene laget mamma til oss til lunsj sist vi var på besøk i Moskva. Mamma brukte russisk ost, som heter "tvorog" som fyll i wienerbrødene. Jeg har lenge forsøkt å finne en lignende ost i Norge og har hittil brukt ricotta, men en av mine lesere tipset meg om skjørost som jeg kan anbefale å bruke. Får du ikke tak i skjørost, bruk gjerne ricotta. Det kan være en fordel å la osten renne av seg for at fyllet ikke skal bli så bløtt. Godt vil det bli uansett hvilken av ostene du bruker.
Du trenger:

2-3 pakker frosne butterdeigplater

500 g skjørost eller ricotta
1 egg
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker

sammenvispet egg til pensling
sukker eller perlesukker til pynt

Rør sammen ost, egg, sukker og vaniljesukker.

Tin butterdeigplatene i 15 minutter og kjevle ut til dobbel størrelse. Husk å kjevle i samme retning.
Skjær platene i kvadrater.
Legg 1-2 ss fyll i midten og klem sammen hjørnene. Alternativt kan du skjære platene i trekanter og rulle sammen til horn som på bildet under.

 
Legg wienerbrødene på smurte stekeplater og la dem heve mens ovnen blir varm.
Sett stekeovnen på 200 grader.
Pensle wienerbrødene med egg og strø over sukker rett før steking.
Stek wienerbrødene i 15-18 minutter til de er pent gyllenbrune.
Avkjøl på rist.
 
*Tips: har du noe butterdeig til overs, kan du lage horn med syltetøy. Kjempegodt!
 
God helg! :)

7 kommentarer:

 1. Hei Svetlana!

  Dette så godt ut, og jeg har selv lenge lett etter noe som kan ligne mest mulig på tvorog :) Men hvor får du kjøpt denne skjørosten? Er det Tine som produserer den eller noen andre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Maria!
   Skjørost kommer fra Rørosmeieriet. Du kan få kjøpt den i Coop-butikker, evt. kan de bestille den for deg. Ultra, Meny, Centra og ICA kan også få tak i skjørost.

   Hilsen
   Svetlana

   Slett
  2. Fantastisk at du på denne måten får gjort bruken av Skjørost - og Skjørost som produkt - mer kjent; det er jo et ukjent produkt i størstedelen av Norge. Det er spesielt i Rendalen, Østerdalen og Røros hvor vi bruker Skjørost i rømme/tjukkmjølk sammen med spekemat, hovedsaklig sommerstid. Men p.g.a. Skjørostens høye proteininnhold skulle den ha vært et "hverdagsprodukt"! Så det er veldig flott å få flere tips til hva den kan brukes til. Hilsen Rørosmeieriet.

   Slett
  3. Hei! Vi er Rørosmeieriet som produserer Skjørost! Vi syns det er så flott at du på denne måten får vist flere måter å bruke Skjørost på, og ikke minst gjøre Skjørost bedre kjent! Størsteparten av Norge vet ikke hva det er! Det er et veldig lokalt produkt her, spesielt i Rendalen, Østerdalen og Røros-området. Vi bruker den i rømme/tjukkmjølk sammen med spekemat,hovedsaklig om sommeren. De færreste er klar over hvor høyt proteininnhold det er i Skjørost, og at den derfor burde vært et "hverdagsprodukt" i hele landet! Vi har også lagt ut noen oppskrifter med Skjørost på vår nettside, sjekk www.rorosmeieriet.no - og vi vil gjerne ha flere tips til oppskrifter som vi kan legge ut.

   Slett
  4. Neimen, så hyggelig med kommentarer fra Rørosmeieriet! :)
   Skjørost eller "tvorog" på russisk er et must når det gjelder baby- og barnemat. Vet ikke om det er slik fortsatt, men for noen år siden kunne man få tvorogkuponger og få denne osten hvis man hadde små barn. Denne osten er nemlig anbefalt som en av de viktigste mattypene for små mager. Kupongene var jo da for at man skulle være garantert å få det i butikken, enten gratis eller til en lavere pris for å gjøre det tilgjengelig for alle barn. Osten spises da som dessert eller mellommåltid med litt rømme og sukker på.
   Jeg har lagt ut et par andre oppskrifter her på bloggen: http://chocolanasblogg.blogspot.com/2011/06/russiske-pannekaker-fylt-med-ricotta.html og http://chocolanasblogg.blogspot.com/2011/10/zapekanka.html. Her har jeg brukt ricotta og cottage cheese, men skal oppdatere med skjørost.
   Skal også forsøke å lage flere retter med skjørost når jeg får tak i den. :)

   Hilsen
   Svetlana

   Slett
 2. Hei! Havnet innom bloggen din for første gang i dag. Her var det mye godt!

  Jeg bor for tiden i Slovakia, så vet godt hva "tvaroh" som det heter her er. Faktisk synes jeg at resultatet av "hjemmelaget cottage cheese" er mye mer som tvaroh enn cottage cheese. Du kan jo prøve :) Jeg brukte noe ala denne oppskriften: http://skapmat.blogg.no/1366729576_cottage_cheese.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og tusen takk for tipset! Skal jammen meg prøve å lage osten selv! :) Den så veldig god ut. :)

   Hilsen
   Svetlana :)

   Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...