søndag 3. mars 2013

Solskinnsboller

 
Sola skinner, skjærene løper fram og tilbake på hustaket og kattene sitter klistret fast til vinduene - nå har våren kommet! :) Påsken er ikke langt unna og vi gleder oss til å ha fri fra jobb og skole. Påvirket av vår- og påskestemning fikk jeg lyst til å bake solskinnsboller til guttas store glede. :)
Til ca 24 boller trenger du:
 
50 gram gjær
5 dl lunken H-melk
150 gram sukker
15 gram salt
15 gram kardemomme
1 kg hvetemel
1 stort egg
150 gram mykt smør i terninger
 
Fyll:

125 gram mykt smør
125 gram sukker
2 ss kanel

vaniljekrem (oppskriften finner du HER)
 
sammenvispet egg til pensling
 
Melisglasur:
 
melis
sitronsaft
 
Ha alle ingredienser unntatt smøret i en bolle og elt i ca 8-10 minutter til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett smør i terninger, og elt i ca 10 minutter til. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen.
Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, ca 1 time.
Del deigen i to emner. Kjevle ut hvert emne til et rektangel, ca 30 x 40 cm.
Smør smøret jevnt utover. Strø over sukker og kanel.
Rull leivene sammen fra langsiden. Det er viktig å rulle tett for da vil bollene henge bedre sammen. Skjær rullene i ca 1,5-2 cm tykke skiver.
Legg bollene på bakepapirkledte stekeplater. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i ca 30-40 minutter.
Lag en dyp og vid grop i midten av hver bolle og fyll med en toppet spiseskje vaniljekrem. ikke spar på kremen. :)
Stek bollene midt i ovnen ved 225 grader i ca 10 minutter.
Avkjøl bollene på rist.
 
Lag melisglasur ved å røre melis sammen med sitronsaft eller vann. Jeg synes at melisglasur smaker bedre med sitronsaft for da blir den ikke så altfor søt.
Pynt bollene med glasur.
 
Solskinnsboller er fine å fryse, helst uten melisglasur.
 
God søndag! :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...