torsdag 16. mai 2013

Sjokoladekake med bringebærkrem og sjokoladeganache

 

Jeg baker forskjellige kaker til 17. mai fra år til år. Det er husets tre herrer som får bestemme hvilken kake vi skal ha. :) I år fikk de ikke bestemme så mye da jeg allerede hadde lagret en kake på "harddisken". Det eneste de fikk bestemme var om det skulle bli sukkerbrød eller sjokoladekake. Vel, de fikk egentlig ikke bestemme det heller for jeg hadde veldig lyst på sjokoladekake og var god til å overtale. :)))) Pynten har barna bestemt og den fikk jeg ikke lov til å forandre på. :) Kaken ble veldig pen og kjempegod. Sjokoladebunnene ble myke og luftige, nesten som sukkerbrød bare med sjokoladesmak. De var heller ikke for søte og dermed ikke så mektige. Deilig og frisk bringebærkrem gikk kjempebra med søt ganache med god sjokoladesmak. En slik kake kan du egentlig lage når som helst og ikke bare til 17. mai. Det eneste som gjorde denne kaken til en 17-mai kake var pynten. Du kan pynte den akkurat som du vil. Kaken anbefales på det sterkeste!
Du trenger:

Kakebunner:

400 g hvetemel
250 g demerarasukker
100 g light brown muscovadosukker
50 g original kakao
2 ts bakepulver
1 ts natron
3 egg
1,5 dl lettrømme
1 ss vaniljeekstrakt
175 g smeltet smør
1 1/4 dl rapsolje
3 dl kaldt vann

Denne oppskriften er til 4 kakebunner. Du kan velge om du vil lage en stor kake med 4 bunner, men da må du lage litt mer bringebærkrem, eller så kan du lage en kake med 3 bunner som jeg gjorde og enten fryse den siste bunnen til senere bruk eller lage punsjeboller eller cake pops.

Sett stekeovnen på 160 grader varmluft eller 180 grader over- og undervarme. Anbefaler å bruke varmluft siden du kan steke begge begge bunnene samtidig og spare 50 minutter.

Kle bunnene av 2 springformer, ca 20-22 cm i diameter, med bakepapir og smør sidene med smør.

Bland alt det tørre i en bolle.
Pisk sammen egg, rømme og vaniljeekstrakt i en annen bolle.
Pisk smør og olje i mikserbollen og pisk inn vann.
Rør inn det tørre med en skje.
Vend inn eggeblandingen til slutt. Bruk slikkepott og ikke rør for lenge.
Fordel kakerøren i formene og stek i ca 50 minutter. Sjekk om bunnene er gjennomstekt før du tar dem ut av ovnen.
Avkjøl på rist.

I mellomtiden lager du bringebærkrem og sjokoladeganache.

Sjokoladeganache:

2,5 dl kremfløte
250 g kokesjokolade, grovhakket
1 ss light corn syrup (kan sløyfes)

Varm opp fløten på middels varme til den begynner å småkoke.
Ha i sjokoladen og sirupen og rør til sjokoladen er smeltet.
Avkjøl ganachen i kjøleskapet i ca 1 time.

Bringebærkrem:

200 g bringebær
50 g sukker
2 gelatinplater
2 1/4 dl kremfløte

Kjør bær og sukker i en blender. Sil saften.
Legg gelatinplater i kaldt vann.
Varm opp 1/3 av saften i en kjele. Løft gelatinplatene opp av vannet (ikke klem ut vannet) og rør ut i saften. Ta kjelen av varmen.
Tilsett resten av saften. Avkjøl i kjøleskapet.
Pisk kremfløten litt stiv, men fortsatt myk. Ikke pisk for mye.
Vend inn bringebærsaften litt etter litt.
Sett kremen i kjøleskapet til den har stivnet litt.

Nå kan du montere kaken.
Del hver kakebunn i 2. Velg ut de 3 peneste bunnene.
Legg den ene bunnen på et fat og fordel halvparten av bringebærkremen over. Ikke smør kremen helt ut til kantene.
Legg neste bunn over og fordel resten av bringebærkremen over.
Legg den siste bunnen på toppen.
Bre sjokoladeganachen over hele kaken, både toppen og sidene.

La gjerne kaken stå og trekke i kjøleskapet natten over. Anbefaler også å pynte kaken rett før servering.

17- mai pynt:

ca 2 dl kremfløte
blåbær
bringebær og/eller jordbær

Pisk kremfløten stiv.
Bre et tynt lag krem på toppen av kaken for at bærene skal feste seg.

Pynt kaken med bær og pisket kremfløte slik at du får flaggmønster.
Start med blåbær. Deretter sprøyter du ut små kremtopper rundt blåbærene. Jeg brukte en stjernetipp 32. Så pynter du med bringebær/jordbær til slutt.

*Tips: for at bærene skal se blanke og friske ut anbefaler jeg å smelte litt eplegele og pensle over bærene.

Ønsker alle mine lesere en riktig god 17. mai og pinse!
Klem :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...