søndag 18. august 2013

Bringebærkringle


Gjærbakst med bringebær er veldig populært i sommer. De fleste har prøvd seg på boller og snurrer med friske bringebær og syltetøy og jeg kunne ikke la være å gjøre det samme. :) Jeg er ikke noe glad i å lage snurrer fordi jeg synes det er forferdelig klønete å skjære deigrullen i skiver. Skivene detter fra hverandre og det blir mye klin med bløtt bærfyll. Derfor bestemte jeg meg for å lage en kringle. Den ble pen å sen på og smakte kjempegodt. Prøv du også!

Til en kringle trenger du:

25 gram gjær
2,5 dl lunken H-melk

75 gram sukker
1 ts salt
1 ts  kardemomme
500 g hvetemel
1 egg
75 gram mykt smør i terninger

Bringebærfyll:

300 g friske bringebær
100 g sukker
1-2 ss maisenna
(alternativt kan du bruke bringebærsyltetøy)
 
sammenvispet egg til pensling

Ha alle ingredienser unntatt smøret i en bolle og elt i ca 8-10 minutter til deigen er smidig og slipper kantene. Tilsett smør i terninger, og elt i ca 10 minutter til. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen.
Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, ca 1 time.
 
Rør bærene sammen med sukkeret og maisenna rett før utbaking. Blir bærblandingen for tynn, kan du sile bort væsken for å unngå at fyllet skal renne ut.
 
Ha deigen på et lettmelet bakeunderlag og kjevle ut til et rektangel, ca 30x40 cm.
Smør bringebærfyllet utover deigen med litt avstand fra kantene.
Rull deigen tett sammen fra langsiden og form til en ring. Klem kantene godt sammen.
Legg kringlen på en bakepapirkledt stekeplate.
Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la kringlen etterheve i 30 minutter.
 
Pensle med sammenvispet egg og lag snitt med saks.
Stek kringlen ved 180-200 grader i 25-30 minutter eller til den er pent gyldenbrun og er gjennomstekt.
Avkjøl på rist.
Kringlen kan fint fryses.
 
God søndag! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...