søndag 25. august 2013

Eltefritt fint brød

 
Den første arbeidsuken etter ferien er over og snart er helgen også historie. Denne uken har gått uvanlig fort. Vi har besøk av mamma og da går tiden til lange samtaler rundt bordet og plutselig er det leggetid igjen. Jeg prioriterer ikke bloggen akkurat nå som dere sikkert har lagt merke til, men når mamma har reist igjen skal jeg prøve å legge ut oppskrifter så ofte som før.
Jeg oppdaget at jeg ikke har oppskriften på eltefritt fint brød her på bloggen, noe jeg var helt sikker på at jeg hadde. Dette brødet har jeg bakt så mange ganger men har tydeligvis glemt å ta bilder og legge ut. Oppskriften har jeg selvfølgelig funnet på Mat På Bordet. :)

Til ett brød tenger du:
 
5 g fersk gjær
4 dl vann
500 g hvetemel
1 1/2 ts salt
 
Bland sammen alt det tørre i en bakebolle. Rør ut gjæren i vannet og hell over melblandingen. Rør til alt er godt blandet med en stor skje eller tresleiv.
Dekk til med plast eller lokk og la stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer. Deigen er ferdig når den har hevet seg noe og er boblete på overflaten.
Hell deigen over på et godt melet bakepapir. Ikke spar på melet da deigen er meget klissete. Strekk deigen til et rektangel og brett den sammen. Brett den ene kanten inn mot midten og brett den andre over. Gjenta dette ca 10 ganger.
Løft opp deigen og legg den med skjøten ned. Dekk til med en stor bakebolle og la deigen stå og heve på benken i 2 timer.
Etter 1,5 time setter du ovnen på 250 grader og setter inn formen. Jeg pleier å bruke jerngryta eller en litt mindre keramisk form, hvis jeg vil at brødet skal være høyt. Finn fram et lokk som tåler varme og som passer til formen.
Når deigen er ferdig, tar du ut formen og heller deigen over i formen. Det er lettest å snu bakepapiret opp ned og la deigen skli ned i formen. Deigen vil være litt ujevn på toppen, det er bare fint.
Legg på lokk og sett formen i ovnen. Stek brødet i 30 minutter.
Ta av lokket og senk temperaturen til 200 grader. Stek brødet i ytterligere 15 minutter.
Ta brødet ut av formen og avkjøl på rist.
 
God søndag! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...