fredag 20. september 2013

Jaffakake


Denne kaken bakte jeg til Runes bursdag forrige helg. Som navnet tilsier er dette en kake for deg som er glad i Jaffakjeks eller en kombinasjon av appelsin og sjokolade. Kaken ligner veldig på kjeksen. Den har en god og kompakt bunn, et lag med appelsingele og deilig sjokoladeglasur på toppen. Bunnen kan fint lages flere dager i forveien og fryses, så kan du montere kaken dagen den skal serveres. Kaken har god holdbarhet og kan anbefales! Oppskriften er lånt fra BBC GoodFood.

Du trenger:

Appelsingele:

saften av 5 store appelsiner, ca 5 dl
100 g demerarasukker
6 gelatinplater

Kakebunn:

250 g mykt smør
300 g demerarasukker
4 store egg
100 g matyoghurt
300 g hvetemel
2 ts bakepulver
revet skall av 4 store appelsiner

Sjokoladeglasur:

3 dl kremfløte
300 g kokesjokolade, hakket

2 ss aprikossyltetøy
revet skall av 1 appelsin eller hjemmelaget kandisert appelsinskall

Start med å lage geleen.
Gelelaget skal være mindre enn kakebunnen. Til kakebunnen trenger du en springform, ca 25 cm i diameter. Gelelaget skal være mindre enn kakebunnen, ca  22-23 cm i diameter. Det er en fordel å lage geleen dagen i forveien. Du sparer tid og kan være sikker på at geleen er stiv nok når du skal montere kaken. Jeg brukte litt større form til kakebunnen og kaken ble høy nok, så du kan ta den formen du har. Når du skal lage geleen er det viktig at du bruker en form som er helt tett ellers kan geleen renne ut. Jeg brukte en silikonform som var omtrent like stor som formen jeg stekte bunnen i. Det går også helt fint. Det blir såpass mye gele at du får et høyt nok lag uansett. Gjør det enkelt, ta den formen du har. Kle den med plastfolie for å unngå at geleen setter seg fast i formen. Når geleen har stivnet, hvelver du den forsiktig ut av formen på en fjøl e.l. og stikker ut en passe stor sirkel ved hjelp av en kakering. Alternativt kan du tegne en sirkel på en kartong, klippe ut, kle den med plastfolie og skjære geleen etter den.
Riv appelsinskallet med en zester og sett til side. Du skal bruke skallet av 1 appelsin til pynt hvis ikke du skal bruke kandisert appelsinskall. For å få fine appelsinskalstrimler kan du bruke juliennejern. Appelsinskallet tørker fort, så hvis du ikke skal servere kaken samme dag, anbefaler jeg at du kjøper en ekstra appelsin og river skallet til pynt rett før servering. Du trenger da revet skall av 4 appelsiner til kakebunnen som du skal sette til side. Håper det var greit forklart. :)
Press appelsinsaft og sil gjennom en finmasket sil. Mål opp. Det går helt fint hvis det er litt mer enn 5 dl.
Legg gelatinplater i kaldt vann.
Hell appelsinsaften i en kjele og ha i sukker. Varm opp til nesten kokepunktet og rør til sukkeret er oppløst.
Ta gelatinplatene opp av vannet (ikke klem vannet ut av platene) og ha i appelsinsaften. Rør til gelatinen har smeltet.
Hell geleen i formen og avkjøl til romtemperatur før du setter den i kjøleskapet i minst 4 timer eller helst natten over.

Sett stekeovnen på 160 grader.
Kle kakeformen med bakepapir.
Ha alle ingrediensene til kakebunnen i en bolle og bland med mikser til røren er jevn og fin.
Hell røren i kakeformen, glatt til med en slikkepott og stek midt i ovnen i 45-55 minutter, avhengig av størrelsen på formen.
Avkjøl bunnen i formen i 15 minutter før du hvelver den ut på en rist.
Avkjøl helt.

Varm opp kremfløten i en kjele nesten til kokepunktet.
Hell fløten oven sjokoladen og la den stå i 10 minutter.
Rør godt til du har en glatt glasur.
La glasuren stå på kjøkkenbenken til den blir romtemperert og tykner litt.

Sett kakebunnen på et passende fat.
Varm aprikossyltetøyet enten i mikrobølgeovn eller i en liten kjele.
Pensle syltetøyet over kakebunnen.

Nå skal du legge geleen på toppen av kakebunnen.
Hvis du brukte en mindre form og geleen er fortsatt i formen, hvelver du geleen ut av formen. Det kan være lurt å sette formen i glovarmt vann i noen sekunder først for å være sikker på at geleen løsner fra sidene.
Hvis du brukte en større form, gjør du som jeg beskrev over og snur geleen opp ned når du skal legge den oppå kaken.
Min gele revnet da jeg snudde den opp ned og skulle legge oppå kaken. Ikke fortvil hvis det samme skjer deg. Glasuren er så tykk og fin at den vil dekke alle sprekkene og du vil få en glatt kake. :)

Kjenn på konsistensen på glasuren. Er den veldig tynn så du vet at den kommer til å renne veldig nedover sidene på kaken, vent litt til.
Er den passe tykk, kan du bre den over kaken med en slikkepott. Det gjør ikke noe om den renner litt nedover sidene. Det er bare fint. Min glasur ble litt for tykk og ville ikke renne ned. :)

Til slutt pynter du kaken med enten revet appelsinskall eller kandisert appelsinskall.
Kaken er klar til servering med en gang!
Kaken er best når den er romtemperert. La den stå i minst 30 minutter i romtemperatur før servering hvis den har stått i kjøleskapet.

God helg! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...