torsdag 3. oktober 2013

Enkel eplesaft og noen tips


Vi fikk to poser med epler av svigerforeldrene mine forrige helg og da var det bare å brette opp ermene og begynne å skrelle. HER har jeg samlet alle mine oppskrifter som inneholder epler, bl.a. mange gode kaker og desserter. Jeg har ikke så lyst på kaker for tiden og har bakt kun et par kaker denne gangen.
Så hva gjorde jeg med eplene? Den første posen gikk til 2 store eplegele- og 5 mindre eplemosglass. Vi fikk røde epler og geleen fikk en nydelig rød farge. Også i år brukte jeg demerarasukker i geleen og kan anbefale det på det sterkeste.  Demerarasukker forsterker både fargen og smaken. HER finner du geleoppskriften. Eplemosen ble også veldig god. Denne gangen laget jeg en "snill" variant uten vaniljestang. Tanken bak var å lage en mild og ikke så søt mos til lillegutten som jeg kan blande med grøt når han blir stor nok til å spise grøt. :) Hva kan vel bli bedre enn hjemmelaget eplemos av selvplukkede norske epler?
Med så mange epler går det mye tid til skrelling, men heldigvis har jeg en epleskreller som jeg kjøpte på Jernia for et par år siden. Den skreller, fjerner kjernehus og skjærer epler i skiver. Jeg hadde ikke klart meg uten den! Ulempen er at den skreller bort litt mye fruktkjøtt. Her i huset blir ingenting kastet og dermed ble epleskrellet og skrottene til en deilig eplesaft. Saften var god og mild på smak og du bestemmer selv hvor søt du vil at den skal være. Jeg tenkte med en gang at dette måtte være en perfekt epledrikk til baby. Jeg laget ferdig saften, avkjølte den og helte den i isterningsposer og isterningsbrett. Jeg kjøpte fine isterningsbrett på IKEA og kan anbefale dem til frysing av både drikke og babymat. Etter en natt i fryseren kan du hvelve drikken/maten ut av brettet og legge i poser for å spare plass i fryseren. Supersmart!
Det var i grunn det jeg orket å lage av eplene, men jeg hadde jo en pose til! Det er begrenset hvor mange epler vi rekker å spise før de blir dårlige, så jeg bestemte meg for å fryse dem. Du trenger faktisk ikke å forvelle eller sukre epler, heller ikke legge dem utover et fat før du skal fryse dem. Jeg har lært av Lene at alt du trenger å gjøre er å skrelle eplene, skjære dem i skiver og legge skivene i sitronvann før du legger dem i poser og fryser. Jeg brukte epleskrelleren min igjen og tok vare på skrellet og skrottene for å lage enda mer saft. :) Jeg helte kaldt vann i en stor bakebolle og presset ut saften av 1/2 sitron i vannet. Jeg skrelte ett og ett eple, skar dem i skiver og la i sitronvannet. Der fikk de ligge til bollen var full. Du trenger ikke å tørke eplene før du legger dem i poser, bare rist av vannet. Lene pleier å legge en halv kilo epler i hver pose og det gjorde jeg også. Så var det bare å skrelle flere epler og gjenta prosessen. Nå har jeg noen poser med epleskiver i fryseren til senere bruk. De kan brukes på samme måte som friske epler.

Det var vel det jeg hadde av råd og tips denne gangen. Her har du oppskriften på min enkle eplesaft:

1,5 kg epleskrotter og epleskall (du kan også bruke hele epler)
1,2 l kaldt vann
ca 100 g sukker (smak deg frem)

Legg epleskrotter og epleskall i en stor kjele. Hell vann i kjelen.
Kok opp og sett kjelen til side. La skrottene og skallet stå og trekke et par timer.
Sil saften gjennom en finmasket sil og/eller saftsil og hell tilbake i kjelen.
Kok opp på nytt og smak til med sukker. Mine epler var ganske søte og jeg brukte litt mindre enn 100 gram sukker.
Hell saften i en flaske eller mugge og oppbevar i kjøleskapet. Den holder seg fint noen dager.
Alternativt kan du helle saften i frysebegere eller isterningsposer/-brett som beskrevet over og fryse.
Denne oppskriften gir ca 0,7 l saft. :)

2 kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...