torsdag 21. november 2013

Créme Brûlée med honning og kanel og appelsinsalat


Créme Brûlée er en veldig enkel dessert å lage og kan med fordel lages dagen i forveien. En slik dessert passer fint på julaften eller et hvilket som helst annet selskap. Det eneste du trenger å gjøre rett før servering er å karamellisere sukkeret, og det gjør du på noen få sekunder. I dag vil jeg friste dere med en litt annerledes créme brûlée med smak av honning og kanel. En slik smakskombinasjon passer utmerket i julen. Har du lyst på noe enda mer spennende kan du erstatte kanelstangen med en klype safran. Det blir godt! Som tilbehør anbefaler jeg en frisk appelsinsalat for å balansere sødmen i desserten.

Til 4 trenger du:

375 ml kremfløte
55 ml H-melk
1-2 kanelstenger, avhengig av størrelsen
2 ss honning
4 eggeplommer
4 ss sukker

4 ss sukker
1 krm kanel

Sett stekeovnen på 180 grader.
 
Ha fløte, melk og kanelstenger i en kjele og kok opp.
Sett kjelen til side og la stå og trekke i ca 30 minutter.
Ta opp kanelstengene.
Ha i honning og kok opp blandingen på nytt.
Pisk eggeplommer og sukker med en elektrisk mikser i ca 1 minutt til massen har blitt luftig og lysere i fargen.
Hell fløten over eggeplommene mens du pisker.
Hell massen gjennom en sil over i en ren bolle. Bruk en øse eller skje til å ta opp skummet.

Finn frem en dyp langpanne.
Hell créme brûlée i 4 ramekiner eller passende ildfaste former og sett dem ned i langpanna.
Hell kokende vann i langpanna opptil ca halvparten av formene.
Legg bakepapir over slik at det dekker formene men ikke hele langpanna. Det er viktig for luftsirkulasjon.
Stek i ca 15-25 minutter. Sjekk etter at det har gått 15 minutter. Créme Brûlée skal være ferdig når den ser litt geléaktig ut hvis du rister litt på formen.
Ta formene ut av langpanna, avkjøl litt på kjøkkenbenken og sett dem inn i kjøleskapet. La desserten stå i kjøleskapet i minst et par timer, gjerne over natta.

Rett før servering blander du sukker og kanel og strør blandingen over desserten.
Karamelliser sukkeret ved hjelp av gassbrenner. Alternativt kan du sette formene under grillen i stekeovnen. Pass på - det blir fort brunt.

Appelsinsalat:

2 store appelsiner
2 ss vann
1 ss sukker
1 ss rom eller Cognac

Appelsinsalaten kan du fint lage et par timer før servering og sette inn i kjøleskapet. Den blir bare bedre av å stå og trekke.
Ha vann og sukker i en liten kjele og kok opp. La blandingen koke til den tykner litt.
Tilsett rom/Cognac. Hvis du vil lage en barnevennlig salat, lar du blandingen koke litt til alkoholen har fordampet.
Avkjøl.
Skjær av appelsinskallet på toppen og nederst på appelsinene. Deretter skjærer du av skallet på sidene. Det er bare å følge det hvite og skjære pent rundt. Her er det fint å bruke en liten og tynn kniv.
Skjær ut båter ved å skjære på siden av skilleveggen slik at det hvite blir igjen. Ikke forvent å få til pene båter med en gang. :)
Du kan velge om du vil servere hele båter eller dele dem i to på tvers slik jeg gjorde.
Legg appelsinbåtene i en skål og hell laken over. Rør forsiktig slik at alt blir godt blandet.
Sett salaten i kjøleskapet til den skal serveres.

:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...