onsdag 27. november 2013

Pjalt


Pjalt er en liten og tykk lefse som opprinnelig stammer fra Røros. Oppskriften på disse herlighetene kommer fra kitchenkaos som var med på fjorårets kaffekakekonkurranse. Jeg skrev ut oppskriften så fort jeg kom hjem, men fikk ikke bakt disse før nå. Lefsene er fantastisk gode til kaffe- og tekos sammen med godt syltetøy eller brunost eller bare godt smør på. De smaker også veldig godt uten noe på. Pjalten er fine å fryse. Lag en full porsjon og frys det som blir igjen, så har du noe godt til kaffen i julen. :)

Til ca 40 lefser trenger du:

250 g sukker
1 kg hvetemel
2 ts hornsalt
2 ts natron
2 ts bakepulver
250 g mykt smør
1 l kulturmelk eller kefir

Bland sammen alt det tørre i en stor bakebolle.
Smuldre inn smøret til du har en smulete masse.
Tilsett kulturmelken.
Elt deigen enten med hendene eller i kjøkkenmaskin.
Deigen skal være myk og seig.

Strø bakeunderlaget godt med mel.
Del deigen i 3 biter og kjevle ut til en ca 1 cm tykk leiv.
Stikk ut runde kaker ved hjelp av et stort glass eller rund kakeutstikker, ca 8-10 cm i diameter.
Stek pjalten på en steketakke eller i en tørr panne på middels varme til de er pent gyldenbrune, ca 3-5 minutter på hver side.
Avkjøl på rist. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...