søndag 31. mars 2013

Rundstykker med spelt og durumhvete


Nå er det søndag igjen og det er min bakedag til tross for påskeferie. Vi må jo ha brød og det er nå jeg har tid til å bake det. Det er lov å kose seg litt ekstra i ferier og idag blir det rundstykker istedet for brød. Deilig!

lørdag 30. mars 2013

Mangodessert


"Denne desserten er sjæmpedelicious",- sa min mann. :) Det sier vel alt. :) Mangodessert ligner veldig på tiramisu, men er med mango og uten kaffe. Denne ideen dukket plutselig opp i mitt hode, og den var overhodet ikke dum. Anbefales!

fredag 29. mars 2013

Eplekake med sitron- og vaniljekrem


Jeg så denne oppskriften i et eller annet blad, men husker ikke hvilket. Jeg forandret oppskriften ved å bruke min egen oppskrift på mørdeig og erstattet vaniljesukkeret med vaniljestang i kremen. Denne kaken er en av de beste eplekakene jeg har spist. Ifølge mine barn er dette verdens beste eplekake!

torsdag 28. mars 2013

Gresskarpudding med epler


Nå har jeg ikke noe mer gresskar i fryseren! Denne oppskriften er den siste. :) Vel, det er fullt mulig jeg kjøper mer gresskar om ikke så lenge. :))) Jeg er helt håpløs når det gjelder gresskar. Klarer ikke å gå forbi når jeg er i butikken. :)
Dagens oppskrift er en nydelig pudding med gresskar og epler. Du må like gresskarsmaken hvis du skal lage denne her. Jeg elsker gresskar og er vant til smaken, men min mann var ikke helt sikker på denne desserten. Barna likte den. :)

onsdag 27. mars 2013

Årets påskemuffins


Det ble påskemuffins i år også. Gjett om ungene var fornøyde. :) Jeg har valgt å bruke samme oppskrift som ifjor, som jeg har lånt av Buddy Valastro. Disse muffinsene er bare knallgode! Forskjellen fra ifjor er kremen. Denne gangen hadde jeg kremost i smørkremen. Kremosten gjorde kremen mykere og luftigere og lettere på smak. Som pynt brukte jeg farget kokos, sjokoladestrøssel og marsipangodter. Inspirasjonen til dette fikk jeg fra Dansukker.

tirsdag 26. mars 2013

Lyr med lun potetsalat og spinat


Dette var mitt første møte med lyr. Aldeles nydelig fisk! Lyr hører til torskefamilien og lever langs kysten av Sørlandet og Vestlandet. Lyr er perfekt til fiskekaker, fiskeboller og fiskepudding siden fiskekjøttet binder væske godt. Jeg fikk tak i noen veldig fine fileter og valgte å steke dem i stekeovnen fordi jeg var veldig nysgjerrig på smaken og ville ikke ødelegge den ved å kverne fiskekjøttet og blande med mye annet rart. Det var et riktig valg. Lyr er veldig fin å steke, både i stekeovn og i stekepanne og kan anbefales på det varmeste.

mandag 25. mars 2013

Thailandsk curry med svinekjøtt og peanøtter


Denne gryteretten har vi allerede laget to ganger. Smaker kjempegodt og er veldig enkel å lage. Barna kommer garantert til å elske denne retten. Oppskriften kommer fra BBC GoodFood.

søndag 24. mars 2013

Prinsessekake


Duften av fersk og deilig gjærbakst er en fantastisk start på påskeferie! Og hva kan bli bedre enn myke, søte boller med vaniljekrem? Her har du en oppskrift på verdens beste prinsessekake. :)

lørdag 23. mars 2013

Enkel suppe med pasta og frikadeller


Denne enkle, men gode suppen er pappas spesialitet. Mamma laget også en lignende suppe som var brukt som "forkjølelsesmedisin". Jeg hadde mye halsbetennelse da jeg var liten. Mamma var alltid hjemme sammen med meg og tvang meg til å drikke varm melk med honning (stakkars planter på rommet mitt :) og skylle halsen med ekle urteblandinger. Mamma hadde nemlig ingen tro på antibiotika, men jeg ble alltid frisk etter 3 dager med "tortur". :) Heldigvis. :) Det første hun alltid laget da jeg var syk var kyllingsuppe. Hun kokte kylling først og så laget hun suppe på kyllingbuljong for å så skjøre kyllingkjøttet i biter og putte masse kjøtt i min tallerken. Jeg måtte spise masse for å bli frisk, feber eller ikke, men spise måtte jeg. Suppen var god den, men den kokte kyllingen var ikke helt min greie. Jeg merker at jeg rynker noe veldig på nesen nå som jeg skriver dette. :)
Pappas suppe var mye bedre! Den var med frikadeller, myke og saftige. Jeg hadde en pose med kjøttboler igjen etter å ha laget en diger ladning med pelmeni og da kom jeg på at jeg kunne lage pappas suppe. Jeg må innrømme at det var min mann som laget den. Jeg skrev ned oppskriften før jeg dro på jobb og suppen var klar da jeg kom hjem. Flinke gutten. :)

fredag 22. mars 2013

Kanelkaker


Disse kakene er bare sååå gode! Ideen fikk jeg da vi var på juleferie i Egypt ifjor. Jeg turte ikke å veie meg da jeg kom hjem. Det var et hav av søtsaker både til frokost, lunsj og middag og jeg kunne ikke bare gå forbi. Jeg måtte smake, om og om igjen. :))))) På selveste julaften ble det bakt masse forskjellige småkaker, men det var spesielt kanelkakene som falt i smak hos hele familien. Dette skal jeg lage når jeg kommer hjem, tenkte jeg. Det gjorde jeg! Her har du en oppskrift på nydelige kanelkaker, som du kan nyte i påsken. :)

torsdag 21. mars 2013

Vegetarisk linserett


Dette er en meget smakfull rett som kan serveres som den er, hvis du er opptatt av lavkarbo eller vegetarmat eller lei av pasta og ris og har rett og slett lyst på noe annerledes og godt. Retten metter godt alene, men kan også serveres som tilbehør til både kjøtt og fisk.

onsdag 20. mars 2013

Indiske lammekjøttboller


Denne oppskriften fant jeg hos Ina, som er en av mine favorittmatbloggere. Ina har en fantastisk blogg Mat på bordet hvor jeg henter masse inspirasjon. Nå har hun også utgitt en flott bok "Eltefritt brød og himmelske kaker" som jeg kan anbefale til alle sammen.
Indiske lammekjøttboller er kjempegode. Masse deilige dufter og spennende smaker. Er du ikke så begeistret for lammekjøtt kan du bruke karbonadedeig eller kjøttdeig av svin eller en blanding. Retten krever endel krydder som man kanskje ikke bruker så ofte. Dette er ikke dyrt og har som oftest lang holdbarhet, så det er bare å ta en tur innom en utenlandsk butikk. Her på bloggen finner du flere oppskrifter som inneholder mye av de samme ingrediensene som er brukt i denne oppskriften.

tirsdag 19. mars 2013

Chop Suey med svinekjøtt


Idag står en av barnas favoritter på menyen, og det er selvfølgelig nudler. De forventer fortsatt små pakker med nudler som man heller varmt vann over når jeg sier at vi skal ha nudler til middag, men de har sluttet å rynke på nesene og lage misfornøyde lyder. Skal vi ha nudler til middag, så må det være ordentlige greier. :)
Chop suey er en kinesisk rett som ble oppfunnet av kinesere i USA. Det finnes mange forskjellige oppskrifter på chop suey og her har jeg laget en variant med svinekjøtt. Svinekjøtt kan fint erstattes med biff eller kylling.

mandag 18. mars 2013

Börek


Börek er et tyrkisk bakverk med forskjellige typer fyll. Deigen minner veldig om filodeig, men er litt annerledes. Derfor er det viktig at du stikker innom din nærmeste utenlandske butikk og spør spesielt etter tyrkisk filodeig. På tyrkisk heter den "yufka". Yufka finnes i mange varianter og størrelser, fra små firkanter til gigantiske leiver. Deigen fylles med kylling eller kjøttdeig, spinat og ost eller kokte egg, potetmos eller det man måtte ønske. Man kan rulle sammen store leiver og lage snegler eller lage små pakker eller boller. Ellers går det an å legge deig og fyll lagvis i en form. Idag vil jeg friste med to typer börek: ispanakli börek som betyr börek med spinat og krymah börek som betyr börek med kjøttdeig.

søndag 17. mars 2013

Brød med olivenolje


Nydelig og lettlaget brød som passer like godt som matpakkebrød og som tilbehør. Anbefales!

fredag 15. mars 2013

Mamma's wienerbrød med skjørost

 
Disse nydelige wienerbrødene laget mamma til oss til lunsj sist vi var på besøk i Moskva. Mamma brukte russisk ost, som heter "tvorog" som fyll i wienerbrødene. Jeg har lenge forsøkt å finne en lignende ost i Norge og har hittil brukt ricotta, men en av mine lesere tipset meg om skjørost som jeg kan anbefale å bruke. Får du ikke tak i skjørost, bruk gjerne ricotta. Det kan være en fordel å la osten renne av seg for at fyllet ikke skal bli så bløtt. Godt vil det bli uansett hvilken av ostene du bruker.

torsdag 14. mars 2013

Gordon's chili con carne


Her har du Gordon Ramsay's smakfulle variant av chili con carne. Han bruker grytebiter istedenfor kjøttdeig, noe jeg synes er helt ok siden jeg prøver å spise mindre ferdigkvernet kjøtt og kjøtt generelt. Har du ikke grytebiter eller om du helst vil bruke kjøttdeig, så er det helt greit! Denne retten er ikke for sterk, heller ikke for pysete, så jeg tør å si at den vil passe for hele familien. Mine barn likte retten veldig godt til tross for bønner. :)

onsdag 13. mars 2013

Pasta con le Sarde - siciliansk pasta med sardiner


Dette er en veldig god pastarett komponert av Giorgio Locatelli - en italiensk kokk med lidenskap for Sicilia. Siciliansk mat skiller seg litt fra det tradisjonelle italienske kjøkken siden maten og Sicilia generelt fortsatt bærer preg av arabisk kultur. Denne pastaretten er ingen uttak. Her bruker kokken litt safran i pastasausen slik at sardinsmaken blir fremhevet uten at du kjenner så mye safransmak, kun et lite hint. Virkelig godt!

tirsdag 12. mars 2013

Couscoussalat med kylling

 
Nydelig couscoussalat med en fin kombinasjon av søte nektariner og litt syrlig saus er et fantastisk tilbehør til stekt kjøtt eller fisk. Vi hadde kylling og det smakte kjempegodt. Anbefales!

mandag 11. mars 2013

Potetsuppe med laks

 
Har du noen poteter i skapet men er lei av kokte eller stekte poteter, kan du lage en rask potetsuppe. Potetsuppe er en super måte å bruke opp poteter på. Kjapt er det også. Det tar deg ca 20 minutter å lage inkludert skrelling. Vi hadde også laksefileter til suppen men du kan sløyfe fisken hvis du skal servere suppen som en forrett eller ønsker en vegetarsuppe.

søndag 10. mars 2013

Fine rundstykker til kveldsmat


Disse nydelige rundstykkene bakte jeg en kveld for å skjemme bort mine to flinke svømmere. De er alltid supersultne når de kommer hjem fra trening og da er det ekstra hyggelig å servere rykende varme rundstykker. Jeg trodde det ville bli nok til både kveldsmat og frokost, men neida. Det var bare noen få igjen etter at alle fire hadde spist. Med andre ord, de var kjempegode! :)

lørdag 9. mars 2013

Coq au vin


Coq au vin er en tradisjonell fransk gryte og betyr "hane i vin". Hane er ikke akkurat det enkleste å få tak, men det går helt fint å erstatte den med høne eller kylling. Du skal i utgangpunktet bruke rødvin, men det er ingen must. Hvitvin går også helt fint. Gryten tar ca 2,5 timer å lage og passer best å lage en dag du har god tid. :)

fredag 8. mars 2013

Jordbærgrøt


Idag er det 8. mars - den store Kvinnedagen! Jeg slutter aldri å irritere meg over holdningen til norske menn på denne dagen. Dere har misforstått alt sammen! De fleste norske menn jeg har snakket med mener at det er idag vi, kvinner, skal stå på kjøkkenet og dulle med dere. Helt feil!!!
Kvinnedagen feires i hele verden for å hedre kvinnen og jeg lurer veldig på hva som har skjedd her i landet. Kampen om likestilling er viktig men jeg mener at kvinner kan fortsatt være kvinner selvom de kan ha de fleste jobber og tjene like mye som menn. Likestilling ja, men det er fortsatt vi som føder barn, så vis litt respekt, gutter!!!
Da jeg vokste opp i Russland var 8. mars en av de hellige dagene i året. 8. mars er en rød kalenderdag i Russland og det er alltid hyggelig å se menn med blomsterbuketter denne dagen. Det er ikke bare kjærester og koner de kjøper blomster til men mødre, svigermødre, bestemødre, døtre og tanter. Vi fikk alltid blomster og gaver av gutter på skolen. Husker at det alltid var mye hvisking blant gutta i dagen før 8. mars. Vi, jentene, visste veldig godt hva som foregikk. Gutta samlet inn penger og diskuterte hva de skulle kjøpe. Koselig. :) Hvorfor er ikke det slik i Norge?
Jordbærgrøt eller jordbærkompott er kanskje ikke det mest spennende man kan feire Kvinnedagen med, men jeg elsker jordbær og for meg er denne desserten midt i blinken. :) Og så er det bare å håpe på at mannen kommer hjem med blomster for en gangs skyld. :)

torsdag 7. mars 2013

Biffgryte med appelsiner

 
Dette er en rett som er perfekt å lage om vinteren når butikkene bugner av appelsiner og klementiner. Appelsiner kan brukes til så mye: du kan presse saft, hakke og ha dem i fruktsalat, lage kaker, dessert, saus - masse muligheter! Det går også an å bruke appelsiner i middagsretter. Kylling i appelsinsaus er en klassiker, men idag vil jeg friste med en biffgryte med appelsiner. Dette er en utrolig enkel, men smakfull og fagerik rett som du kan lage på 20 minutter.

onsdag 6. mars 2013

Kveite med eggesmør og søtpotetmos


Denne retten fikk jeg servert av min mann da jeg kom hjem fra jobben og det var fantastisk deilig. Alle smakene passet kjempefint sammen, spesielt eggesmøret. Det smakte nydelig sammen med fisken og søtpotetmosen, og var veldig godt i seg selv. Jeg kunne ha spist bare det på brød. :) Prøv du også!

tirsdag 5. mars 2013

Pastinakksuppe


Pastinakk er min favorittrotgrønnsakk. Den ligner veldig på persillerot men er mildere og søtere på smak. Jeg bruker pastinakk på samme måte som andre rotgrønnsaker: i supper, gryter, stekt i stekepanne eller i ovn sammen med andre grønnsaker.
Idag vil jeg friste med en velsmakende og lett pastinakksuppe. Suppen tar ca 20 minutter å lage inkludert skrelling. :)

mandag 4. mars 2013

Mathavresalat med Salma og egg


Dagens middag er en lett og lekker salat med mathavre, Salmalaks og egg. Godt, sunt og enkelt å lage!

søndag 3. mars 2013

Solskinnsboller

 
Sola skinner, skjærene løper fram og tilbake på hustaket og kattene sitter klistret fast til vinduene - nå har våren kommet! :) Påsken er ikke langt unna og vi gleder oss til å ha fri fra jobb og skole. Påvirket av vår- og påskestemning fikk jeg lyst til å bake solskinnsboller til guttas store glede. :)

lørdag 2. mars 2013

Ramsay's kylling curry


Her har du Gordon Ramsay's herlige variant av kylling curry. Curry betyr gryterett og trenger ikke nødvendigvis å inneholde krydderet karri. Denne retten har en god blanding av indiske krydder, ingefær og chili uten at rettet er for sterk som gjør at den passer fint for hele familien. Retten tar ca 1 time å lage.

fredag 1. mars 2013

Lene's gresskarkake


Nå har jeg heldigvis ikke så mye gresskar igjen i fryseren, men jeg har fortsatt masse bær og jeg gleder meg til å lage pai og desserter i ukene som kommer. Ukens kake er en herlig gresskarkake med mandler, tørkede frukt og deilige krydder. Kaken er fantastisk god til kaffe eller te. Den er også kjempefin å fryse. Skjær kaken i skiver og legg i fryseposer, så tiner den raskere hvis du plutselig får lyst på noe godt. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...