søndag 12. januar 2014

Eltefritt husholdningsbrød


Til tross for en travel hverdag forsøker jeg å fortsette med brødbaking. Det er ikke alltid det blir på søndager, og det hender jeg baker kun et par brød om gangen. Det hender også at vi må kjøpe brød, men det er ytterst sjelden og bare hvis vi virkelig må for butikkbrød er langt i fra like godt som hjemmebakt. :)
Dagens brød er et eltefritt husholdningsbrød. Eltefrie brød er rett og slett geniale!

Til ett brød trenger du:

5 g fersk gjær
4 dl kaldt vann
350 g hvetemel
150 g siktet rug
1 1/2 ts salt

Bland sammen alt det tørre i en bakebolle. Rør ut gjæren i vannet og hell over melblandingen. Rør til alt er godt blandet med en stor skje eller tresleiv.
Dekk til med plast eller lokk og la stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer. Deigen er ferdig når den har hevet seg noe og er boblete på overflaten.
Hell deigen over på et godt melet bakepapir. Ikke spar på melet da deigen er meget klissete. Strekk deigen til et rektangel og brett den sammen. Brett den ene kanten inn mot midten og brett den andre over. Gjenta dette ca 10 ganger.
Løft opp deigen og legg den med skjøten ned. Dekk til med en stor bakebolle og la deigen stå og heve på benken i 2 timer.
Etter 1,5 time setter du ovnen på 250 grader og setter inn formen. Jeg pleier å bruke jerngryta eller en litt mindre keramisk form, hvis jeg vil at brødet skal være høyt. Finn fram et lokk som tåler varme og som passer til formen.
Når deigen er ferdig, tar du ut formen og heller deigen over i formen. Det er lettest å snu bakepapiret opp ned og la deigen skli ned i formen. Deigen vil være litt ujevn på toppen, det er bare fint.
Legg på lokk og sett formen i ovnen. Stek brødet i 30 minutter.
Ta av lokket og senk temperaturen til 200 grader. Stek brødet i ytterligere 15 minutter.
Ta brødet ut av formen og avkjøl på rist.
 
God søndag! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...