fredag 27. juni 2014

Reise til syden med baby


Feriesesongen er i gang og det er helt sikkert mange slitne mammaer og pappaer som drømmer om sydenferie, men kanskje ikke tør å reise med baby. Det kan høres skummelt og slitsomt ut å reise med baby for å ikke snakke om alt man skal pakke og ta med seg. Og hva skal babyen spise? Slapp av! Det går helt fint å reise med baby! Det krever bare litt omtanke og god planlegging. Det blir selvfølgelig en litt annerledes ferie fordi den lille sjefen kommer til å bestemme det meste der også, men det er utrolig deilig å reise bort fra kles- og husvask og matlaging! Vi har nettopp kommet hjem etter en herlig uke på Kefalonia i Hellas, og jeg vil dele mine erfaringer med dere og gi dere noen tips. :)


Vi bestilte ferien lenge før Daniel ble født, så vi hadde god tid på oss til å forberede både Daniel og oss selv. Det viktigste var vel å prøve å få til en noenlunde fast døgnrytme og lære Daniel å spise fast føde, og det klarte vi. Vi valgte å reise i juni og det var veldig lurt. Det var passe varmt og passe med folk både på stranda og restaurantene. Anbefaler derfor å styre unna høysesongen hvis man skal reise på sommeren (juli-august). Den beste tiden å reise er juni og slutten av august-begynnelsen av september. Det avhenger selvfølgelig av hvor man skal reise. Jeg ville også vente med å reise til Daniel var seks måneder for da er han ferdig med de fleste vaksinene. Når babyen er seks måneder skal han/hun kunne sitte og da trenger man ikke å ta med en stor vogn. Det holder med en lett og billigere trille. Da er det ikke så ille hvis den skulle bli ødelagt på fly eller begynne å ruste etter å ha vært i sand og saltvann. En seks måneder baby kan også spise fast føde, noe som gjør ferien mye enklere. Du er også avhengig av at babyen er trygg og kan være blant fremmede mennesker og tåle høye lyder, så ta med babyen ut på turer i byen, kjøpesenteret etc for å venne han/henne til det.

Flyturen tok ca 3,5 time og det gikk kjempebra. Daniel sov og spiste bra begge veier. Det var heller ikke noe problem å få ham til å sove i reisesengen vi fikk på hotellet. Tips: sjekk alltid med hotellet om dere kan låne reiseseng, så slipper dere å ta med egen. Vi reiste med Apollo og de kunne ikke garantere oss at vi ville få reiseseng. Jeg sendte da en mail til hotellet og spurte. Noen timer senere svarte de at sengen skulle stå klar på rommet da vi kom. Det kaller jeg service! Her har Apollo litt å lære. :) Vi bestilte også leilighet for å kunne lage mat til Daniel. Det ville ikke vært mulig på et hotellrom.

Til flyturen tok vi med oss følgende:

most avocado og banan
ferdiglaget havregrøt i mattermos
brødskive med prim
bananer
plastskjeer
gaffel til å mose banan med
boks med lokk til å mose banan i
morsmelkerstatning (ferdig oppmålt i poser - skriv på posen hvor mye vann du trenger)
termos med kokende vann til å lage morsmelkerstatning
flasker til morsmelkerstatning
flaske med vann
flaske med sviskesaft
smekker
tørkekluter
stellebag
leker
varmt tøy, lue og ullsokker
teppe

Vi tok med for mye mat, og det visste jeg, men jeg tenkte det var lurt i tilfelle flyet ble forsinket. Man vet aldri. Mattermos er å anbefale! Vi kjøpte vår på babyshop, men jeg vet også at sportsbutikker har termoser. Jeg har ikke testet noen av dem, men den vi har holder veldig bra på varmen og kan vaskes i oppvaskmaskin, så den er jeg veldig fornøyd med. Termosen har vi hatt mye glede av på turen. Det var veldig kjekt å kunne lage ferdig grøt eller middag og ta med oss enten på stranda eller restauranten, så slapp vi å passe tiden og løpe tilbake til hotellet for å mate Daniel.
Vi hadde med morsmelkerstatning fordi Daniel får det i tillegg til morsmelk. Har du nok morsmelk behøver du ikke å ta med erstatning.
Rikelig med drikke er også viktig, spesielt når dere lander i et varmt land.
Leker er et must! Ta gjerne med leker som kan vaskes etterpå. Det er mye bakterier på flyplasser og fly.

I kofferten hadde vi:

sammalt spelt
havregryn
en pose tørkede aprikoser, som jeg laget mos av på stedet
en pose tørkede svisker, som jeg laget mos av og brukte til saft
et halvt brød, som jeg skar i skiver og la i fryseren
d-vitamindråper
hjemmelagede babykjeks
MME
prim
makrell i tomat (porsjonspakker)
kremost
hermetisk tunfisk til middager
frossen middag til 2 dager (den var fortsatt kald da vi kom på hotellet)
måleskjeer (1 ss og 1 dl)
plastskjeer
2 isterningsbrett til aprikos- og sviskemos
4 små frysebokser med lokk
poser med zip-lock (fine til ferdig oppmålt MME og fryse brødskiver i)
kjølebag og kjøleelementer
smekker
flasker
plastkopp
stavmikser (Must Have!)
potetskreller
Neutral vaskepulver (en liten pose, just in case)
purelan
bleier (billigere hjemme + at du kanskje ikke finner riktig type i syden)
vaskekluter
laken
tepper
pute
sengetøy
leker og kosebamse
insektsnett
klær
toalettsaker
ta også med leverpostei og/eller brunost i skiver hvis babyen liker det

Listen ser lang ut, men det ble faktisk ikke så mye når det gjelder plass og vekt. Daniel spiste grøt og brødmat som vi hadde med oss. Det var veldig lurt å ta dette med oss. Vi kjøpte gulost i butikken som han også fikk. I tillegg kjøpte vi frukt og grønnsaker på markedet. Jeg laget bl.a. ferskenmos av friske ferskener og den gikk ned på høykant. Avocado og banan var heller ikke noe problem å få tak i. Tunfisk benyttet jeg i middager siden jeg ikke turte å kjøpe kjøtt og fisk i Hellas. Vi kjøpte pasta, poteter og gulrøtter og serverte det sammen med fisken og tomatsaus. Tomatsaus laget jeg enkelt ved å skjære friske tomater i biter og koke i ca 15-20minutter og så mose med stavmikser. Denne sausen smakte fortreffelig!
Ellers likte Daniel å spise brød og smør som vi fikk på restaurantene. Det var skikkelig stas!

Som du ser, med riktig planlegging og innstilling kommer dette til å gå kjempebra! Bestill tur og reis da vel! :)))))

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...