fredag 10. oktober 2014

Russisk krydderkake


Krydderkake er en typisk høstkake for meg selv om Rune mente det luktet jul da denne stod i ovnen. :) Jeg har bakt flere krydderkaker tidligere, men denne er litt annerledes på grunn av sin konsistens. Den er ganske kompakt og litt seg uten å være for mektig, ikke myk, men heller ikke for hard, Kaken er kjempegod og passer perfekt til en god kopp te eller kaffe.

Russisk krydderkake har også en historie bak seg. Kaken heter egentlig ikke krydderkake, men "kovrizhka", noe jeg ikke klarer å oversette :), så jeg fant ut at krydderkake ville passet siden kaken inneholder forskjellige krydder. :) De aller første kakene var veldig enkle. Husmødre blandet mel, bærsaft og honning og bakte såkalte honningkaker til fest. Senere begynte man å tilsette krydder, sukater og rosiner. Man stemplet diverse tegninger på toppen av kakene for å gjøre dem pene. Grunnen til at man brukte honning i kakerøren var at honning var mye billigere enn sukker i Russland fram til 1900-tallet. Nå bruker mange syltetøy istedenfor honning. Det kan du også gjøre hvis du har lyst. Alternativt kan du erstatte sukkeret i røren med tilsvarende mengde syltetøy. Tilsett gjerne rosiner eller friske bær om du har lyst. :)

Du trenger:

2 egg
300 g sukker
3 ss sirup
150 g honning (gjerne mørk og med mye smak)
1 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts malt nellik
5 ss blanding av ristede hasselnøtter og mandler
350 g hvetemel
2 ts bakepulver

100 g sukker
1/2 dl vann

Sett stekeovnen på 160 grader.
Smør en brødform eller en kakeform med smør.

Pisk egg og sukker hvitt.
Bland sirup og honning i en kjele og varm forsiktig opp til honningen er litt varm og flytende.
Hell honningen i eggeblandingen og pisk til alt er blandet.
Tilsett kanel, vaniljesukker og nellik.
Kvern halvparten av nøtteblandingen i mandelkvern og bland inn i røren.
Bland sammen mel og bakepulver og tilsett i røren i flere omganger. Rør godt til du har en klumpefri røre.
Hell røren i formen og stek midt i ovnen i ca en time.

I mellomtiden lager du sirup.
Bland sukker og vann i en liten kjele. Kok opp og la småkoke i 5 minutter. Sett til side.

Grovhakk resten av nøtteblandingen.

Ta kaken ut av ovnen.
Strø over nøtteblandingen med en gang og hell over sirupen.
Avkjøl kaken før du tar den forsiktig ut av formen og setter på et passende fat.

Server!
God helg! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...