onsdag 26. november 2014

Lammelår med rotmos og tomatconfit

 
Dette er en skikkelig festrett. Kombinert med en god forrett og/eller dessert blir det garantert en vellykket middag og kommer uten tvil til å imponere gjestene. Tomatconfit kan du lage dagen i forveien, og lammelåret lager nesten seg selv. :)

Til 4 trenger du:

ca 2 kg lammelår med beinolivenolje
salt og pepper
en håndfull frisk timian
en håndfull frisk estragon
2 hele hvitløk, delt i to på tvers
2 store sjalottløk, hakket
3,5 dl buljong
150 g smør, i terninger

Romtemperer kjøttet.
Sett stekeovnen på 140 grader.
Hell kokende vann over kjøttet for å ta livet av evt. bakterier.
Pensle godt med olivenolje og krydre med salt og pepper.
Legg krydderurtene, hvitløken og løken i en ildfast form.
Tilsett buljongen og smøret.
Legg kjøttet på en rist og sett risten i formen over grønnsakene.
Stikk steketermometeret i den tykkeste delen av kjøttet, og sett inn i ovnen.
Øs buljongen over kjøttet med jevne mellomrom.
Ønsker du rosa kjøtt, steker du kjøttet til termometeret viser 68 grader. Ønsker du at kjøttet skal være gjennomstekt, bør du vente til 70-72 grader. Jeg ville ha gjennomstekt kjøtt, og det tok nesten 3 timer før det stod 70 grader på termometeret.
La kjøttet hvile litt før servering.

Tomatconfit (oppskriften finner du HER)

Rotmos:

1 liten kålrot
2 gulrøtter
2 pastinakker
8 poteter
salt og pepper

Skrell og skjær grønnsakene i biter.
Kok kålrot i noen minutter først før du tilsetter resten av grønnsakene og koker til de er møre.
Spar på litt av kokevannet.
Mos grønnsakene med potetmoser. Tilsett litt vann hvis mosen virker for tykk.
Smak til med salt og pepper.

Skjær kjøttet i skiver og server sammen med rotmos og tomatconfit. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...