tirsdag 16. desember 2014

Tips til koldtbord

 
Jeg tar et lite avbrekk fra søte saker og skriver heller litt om koldtbord mens jeg husker hva vi serverte i Daniels bursdag. :) Koldtbord er veldig kjekt når du venter gjester til lunsj, og ikke minst mange gjester. Det er veldig fint og koselig å ha flere små retter på bordet sli kat gjestene kan sitte og plukke litt, og alle finner garantert noe de liker. Det beste med et koldtbord er nok det at du kan lage det meste på forhånd. Noe kan du lage dagen i forveien, og noe kan du lage flere uker eller måneder i forveien og fryse.
 

Dette serverte vi:
 
- tomat- og mozzarellasalat (lages samme dag)
- røkt laks
- keftedes (greske kjøttboller) (kan lages på forhånd, skal helst serveres varme)
- caponata (kan fryses og tines i kjøleskapet natten over)
- ost og kjeks med søt paprika, druer, aprikosmarmelade og tranebærsyltetøy
- spekemat, flatbrød og knekkebrød
- potetsalat (kan lages dagen i forveien)
- kald laks med agurksalat (laksen tilberedes dagen i forveien, agurksalaten lages samme dag)
- lefseruller med Philadelphia og skinke (lages samme dag)
 - loff (kan bakes mange dager og uker i forveien og fryses)
 
Kald laks:
 
en laksefilet med skinnet på, ca 1,5 kg
salt
1 gul løk, hakket
frisk persille, hakket
1 sitron, i skiver
1/2 flaske god hvitvin
frisk dill til servering
 
Sett stekeovnen på 190 grader.
 
Strø salt på begge sider av fisken og gni det godt inn.
Legg fisken oppi en ildfast form som er litt større enn fisken.
Fordel løk, persille og en halv sitron oppå og hell vinen over.
Hell over kaldt vann til det dekker fisken med ca en cm.
Stek laksen midt i ovnen i 45-60 minutter, avhengig av størrelsen. Sjekk om den er gjennomstekt før du tar den ut av ovnen.
Avkjøl før du setter formen inn i kjøleskapet til neste dag. Løken, sitronen og all væsken skal være med.
Neste dag løfter du laksen forsiktig ut av formen og legger på et passende fat.
Pynt med resten av sitronskivene og frisk dill, og server! 
 
Agurksalat:
 
saften av 1 lime
2 ss eplecidereddik
2 ss sukker
1 ts salt
1 slangeagurk
1 stor vårløk eller 2 små
frisk dill
 
Rør sammen limesaft, eddik, sukker og salt til sukkeret er oppløst.
Skrell agurken og del i to på langs. Skrap ut den bløte kjernen og skjær agurken i tynne skiver.
Skjær vårløken i tynne skiver.
Bland alt sammen i en skål.
Strø over frisk dill rett før servering.
 
Lefseruller:

8 store lefser
1 pakke Philadelphia naturell (du kommer ikke til å bruke opp hele boksen)
crispysalat
24 skinkeskiver
cherrytomater til pynt

Smør et godt lag med ost på en lefse.
Fordel salaten over mesteparten av lefsen.
Legg 3 skinkeskiver ved siden av hverandre i en stripe langs med den lange siden av lefsen.
Rull til en tett rull, og skjær i skiver på skrå.
Gjenta med resten av lefsene.
Legg lefserullene pent på et fat og pynt med tomater.

Vi var 8 personer og det ble mer enn nok mat. Vi hadde rester til middag i to dager etterpå. :)

Koldtbord kan varieres i det uendelige, og HER finner du enda flere retter du kan servere. Fargerike salater kan også anbefales. HER finner du mange gode oppskrifter. :) 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...