onsdag 30. november 2016

KakemennJulestemningen kom i vårt hjem litt tidligere i år enn den har pleid å gjøre før, og det er jo litt fint for julen varer ikke så lenge. Det dufter jul på kjøkkenet, pynten er på plass i stua og vi koser oss litt ekstra i disse dager.

Jeg har allerede begynt å planlegge julebaksten. Tradisjonen tro baker jeg julekaker gjennom hele desember. Jeg baker ikke store porsjoner, men nok til et par dagers kos, så baker jeg noe nytt. Barna er med og hjelper til, og vi storkoser oss alle sammen. Vi har allerede bakt vørterkakeskorper og måkeshitt (oppskriften kommer når jeg har bakt en ny ladning ettersom alle kakene ble spist opp før jeg rakk å ta et bilde :)) I år skal jeg teste nye oppskrifter og legge ut etterhvert som jeg baker.

Dagens julebakst er kakemenn. Jeg har aldri bakt kakemenn før. Jeg har faktisk aldri smakt kakemenn heller. Min mann har i alle år sagt at kakemenn smaker papp og at det er ingen vits i å bake - ingen kommer til å like dem. Neivel , tenkte jeg, men ikke i år. Han har jo ikke smakt mine! :) Det er så typisk meg. :) Etter litt research på nettet og i kokebøker endte jeg opp med denne oppskriften. Kakene ble gode og smakte absolutt ikke papp :). De var sprø utenpå og deilig myke inni. Jeg kan være enig i at de ikke smaker så mye, men de er søte og gode til både en kopp kaffe og et glass melk. Barna elsket dem. :)

Du trenger:

600 g hvetemel
375 g sukker
125 g smør
2 ts hornsalt
2,5 dl H-melk

Bland sammen mel og sukker i en bakebolle.

Smelt smøret i en liten kjele og tilsett hornsalt. La det skumme godt. Rør rundt og tilsett melken.

Tilsett smørmelken i bakebollen og rør med mikser til du har en jevn deig. Bruk da rørepinner. Deigen kan gjerne være litt klissete. Den vil stivne i kjøleskapet.

Pakk deigen inn i plast og la den hvile i kjøleskapet noen timer eller helst over natten. Jeg lot min ligge i kjøleskapet over natten.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Del deigen i to og legg den ene halvdelen tilbake i kjøleskapet. 
Ha deigen på et godt melet bakeunderlag og kjevle ut til 2-3 mm tykkelse. Stikk ut menn og damer eller det du måtte ønske og legg figurene på stekebrett kledt med bakepapir.
Gjenta med resten av deigen.

Stek kakene midt i ovnen i ca 8 minutter. De skal være hvite oppå og litt lysebrune på kanten.
Avkjøl på rist før du legger dem i en tett kakeboks.
Du kan gjerne pynte dem med konditorfarge. Jeg har valgt å ikke gjøre det.

Ha en koselig adventstid! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...