mandag 9. januar 2017

Shakshuka


Julen ble ikke akkurat som planlagt. Hele familien ble slått ut av influensa midt i desember.:( Jeg rakk å bake syv slag dagen før julaften, men det ble ikke noe nytt, dessverre, kun de vanlige, tradisjonelle julekakene som allerede finnes på bloggen.

Nå er vi friske og raske hele gjengen og starter det nye året med sunn mat. Dagens middag blir denne herlige retten, Shakshuka, som har tatt matverden med storm. Denne rette er vanlig å få servert i landene som bl.a.  Marokko, Tunisia og Israel. I Israel spiser man Shakshuka til frokost. Det er det som er så genialt med Shakshuka - den kan serveres både til frokost, lunsj og middag, og det beste er at du kan lage retten dagen før. Stek ferdig grønnsakene, tilsett tomater, kok opp og la det stå til neste dag. Neste dag varmer du opp grønnsakene og har i egg. Sunn middag til hele familien på 10 minutter! 

Til ca 6 personer trenger du:

4 poteter, i terninger
2 auberginer, i terninger
raps- eller olivenolje
salt og pepper
1 gul løk, finhakket
3 store hvitløksfedd, presset
1/2 rød chili, finhakket (kan sløyfes hvis du ønsker en mildere variant)
2 selleristilker, finhakket  (kan sløyfes)
1 stor rød paprika, i store terninger
1 stor grønn paprika, i store terninger
paprikapulver
en klype sukker
1 dl kokende vann
1 ss økologisk buljong eller 1 buljongterning
2 bokser hermetiske tomater
6-8 egg

Sett stekeovnen på 225 grader.

Skjær poteter i terninger og ha i en ildfast form eller en stekeplate kledt med bakepapir.
Krydre med salt og pepper, ringle over litt olje og stek i ovnen i 12 minutter.

Mens potetene stekes skjærer du auberginene i terninger.
Etter 12 minutter tar du potetene ut av ovnen og tilsetter aubergineterningene. Krydre med salt og pepper, ringle over litt mer olje og stek i 10-12 minutter til.

I mellomtiden varmer du litt olje i en stor stekepanne.
Ha i løk, hvitløk, chili og selleri og stek på middels sterk varme i 2 minutter.
Tilsett paprika og stek videre i 5 minutter.
Krydre med salt, pepper, paprika og sukker.
Bland buljongen med vannet og hell over grønnsakene sammen med tomatene.
Tilsett potetene og auberginene og bland godt.
Kok opp.

Knekk eggene pent over grønnsakene og krydre litt med salt og pepper. La plommene være hele hvis du vil.
Skru ned varmen litt, sett på lokk og la alt sammen småkoke til eggene har stivnet, ca 6-8 minutter.

Server sammen med godt brød!

:)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...