lørdag 22. oktober 2011

Siciliansk caponata


Caponata er en siciliansk rett som består av stekte grønnsaker. Denne nydelige grønnsaksretten kan serveres som forrett eller tilbehør til kjøtt og fisk, ellers kan du rett og slett nyte den på en skive godt brød.

Da vi var på Sicilia i høstferien syklet vi fra by til by og fikk smake på caponata hver dag. Det morsomme var at caponata smakte annerledes hver gang. Hver by hadde sin egen variant av denne retten. Hovedingrediensen i caponata er aubergine uansett hvor på øya du kommer fra. Resten er opp til kokken. Vi spiste en herlig lunsj på Trattoria Garibaldi i Marsala. Caponata var, selvfølgelig, en av rettene. Jeg måtte, selvfølgelig, spørre om oppskriften, igjen :) Kokken var så stolt og glad for at vi likte maten og hadde ikke noe imot å dele oppskriften. Til en stor porsjon trenger du:

3 auberginer
2 store løk, finhakkede
3 selleristilker, hakkede
6 hvitløksfedd
1 stor rød paprika, evt. 2, i terninger
500 gr cherrytomater, friske eller på boks
4-5 ts tomatpure
6-7 ts hvitvinseddik eller sherryeddik, evt. blanding
3 ss sukker
3 ss kapers, gjerne store
1 glass oliven, sorte eller grønne, delt i store skiver
3 ss ristede pinjekjerner
en god håndfull frisk persille
olivenolje
salt

Skrell auberginene og skjær de i grove biter, ca 1 x 1 cm.
Ha mye olivenolje i en stor stekepanne og varm opp. Ha i auberginterningene og en klype salt. Stek under stadig omrøring til auberginen er myk og begynner å bli brun. Ta opp auberginen med en hulsleiv, og legg de i en bolle.
Ha litt mer olivenolje i stekepanna, hvis den er tørr. Stek løk og selleri på lav/medium varme til løken er myk og blank. Press hvitløk og tilsett i panna sammen med paprika. Stek i 1-2 minutter til. Tilsett tomater og rør ut tomatpure. Tilsett eddik, sukker og kapers og rør godt. Rør i auberginen og oliven, legg på lokk og la caponataen stå og putre på lav varme i ca 40 minutter. Rør om av og til. Når det har gått 15-20 minutter, kan du knuse tomatene og evt. ta bort tomatskinnet.
Når caponataen er ferdig rører du i pinjekjerner og hakket persille. Smak til med salt og/eller eddik, hvis nødvendig.
Caponata kan serveres lunken eller kald. Retten holder seg i kjøleskapet i 2-3 dager. Kan også fryses.
:)

1 kommentar:

 1. Ciao Meg,
  piacere di conoscere te ed il tuo blog! Sono proprio contenta che apprezzi la cucina italiana e specialmente quella siciliana, che hai avuto modo di gustare personalmente.
  Mi sono aggregata ai tuoi "medlemmer" così avrò modo di scoprire ricette anche delle tue parti.
  Ti invito a visitare il mio blog lericettediziabianca.blogspot.com dove spero troverai tante gustose pietanze "italiane", specialmente della Sicilia e della Calabria!
  A presto :)
  bianca

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...