mandag 27. juni 2011

Focaccia

 
Focaccia er italiensk brød som er kjempegodt og passer utmerket som tilbehør. Focaccia ligner litt på pizza og lages omtrent på samme måte. Denne gangen laget jeg en stor og 8 små. De små focacciaene laget jeg med vilje fordi de tiner raskere og er perfekte som lunsjmat. De ble delt i to og fylt med ost, skinke, grønn salal, agurk og tomater, og ble til en fantastisk lunsj.
Oppskriften kommer fra Jamie Oliver:

50 gr gjær
30 gr honning eller sukker
6 1/4 dl vann
500 gr semolina (semolato di grano duro), fåes kjøpt i de store matbutikkene
500 gr hvetemel
30 gr salt

Topping:
olivenolje
1 gul løk i skiver
havsalt

Rør ut gjæren i litt av vannet. Ha i resten av ingrediensene og elt godt, ca 8-10 minutter. Det er en fordel å bruke semolina for da får du den riktige konsistensen og smaken. Får du ikke tak i semolina, kan du erstatte det med hvetemel.
Dekk bollen med plast og la deigen heve i 40-90 minutter avhengig av temperatur og hvor fort deigen hever. Vanligvis holder det med 1 time.
Ha deigen over på et lett melet bakeunderlag. Bruk gjerne semolina. Del deigen i 2. Kjevle ut til 1 1/2 cm tykke leiver. Det enkleste er å kjevle direkte på bakepapir. Jeg pleier å klemme ut deigen med fingrene og kjevle lett etterpå. Flytt deigen over på et stekebrett.
Smør lett med olivenolje og fordel løkskivene utover deigen. Neste trinn er perfekt for små barnehender. :) Dytt alle fingrene dypt nedi deigen. Det er disse små "hullene" som kjennetegner focaccia. Jeg pleier også å stryke litt olivenolje over løkskivene slik at de ikke blir tørre under steking.
Sett stekeovnen på 275 grader.
La deigen heve i 15-30 minutter. Stek focaccia i ca 15 minutter. Pass på de siste minuttene, det blir fort brunt.
Når du har tatt focaccia ut av ovnen, drypper du øyeblikkelig rikelig med olivenolje over og drysser havsalt på.
 

Avkjøl litt, del opp i passende biter og server!

 
*Som topping kan du bruke nesten hva som helst: cherrytomater, soltørkede tomater, oliven, hvitløk, løk, rosmarin, basilikum etc. Det er kun fantasien som stopper deg. Prøv deg frem og finn din favoritt.
Jeg har prøvd litt forskjellig og synes at olivenolje, løk og havsalt smaker best og egner seg best til frysing.

* Du kan også lage minifocaccia, som på bildene over. De er veldig fine å ha med i matpakka. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...