fredag 15. juli 2011

Jamie's sitron- og mascarponepai med limesirup og creme fraiche


Er du glad i lime og sitron, kommer du til å elske denne paien. En sprø, søt bunn med deilig ostefyll med sitronsmak, og syrlig limesirup med creme fraiche som nøytraliserer surheten er en fantastisk kombinasjon. Du må bare prøve!

20 gr smeltet smør
165 gr siktet hvetemel (ta deg tid til å sikte melet)
75 gr smør i små biter
frøene fra 1/2 vaniljestang
65 gr melis
en klype salt
1 eggeplomme
1 egg og litt melk til pensling
melis og creme fraiche til servering

Ostefyll:
revet skall av 1 sitron (Bruk zester)
110 gr sukker
250 ml kremfløte
1 egg
4 eggeplommer
250 gr mascarpone

Limesirup:
65 gr sukker
80 ml vann
revet skall og saft av 2 lime

Smør en paiform, ca 24 cm i diameter (gjerne med avtagbar bunn), med smeltet smør, og kle med bakepapir.
Ha hvetemel på et bakeunderlag. Lag en grop i midten og ha i smør og vaniljefrøene. Kna godt sammen med hendene til smøret blir mykt. Sikt i melis og salt og arbeid deigen godt sammen. Lag en grop igjen og ha i eggeplommen. Kna forsiktig sammen til deigen blir smulete. Tilsett litt vann hvis deigen virker for tørr. Klem "smulene" sammen til du har en stor deigklump. Pakk deigen inn i plastfolie og la hvile i kjøleskapet i 40 minutter.
Ta ut deigen og legg den mellom to lag plastfolie. Kjevle ut en leiv som passer til din paiform, den skal være ca 4-5 mm tykk. Ta av det øverste plastfolielaget, ta tak i deigen under, snu den opp ned og legg i formen. Press deigen godt ned i bunnen og rundt kantene. Brett overflødig plastfolie rundt formen. Fyll formen med ris eller bønner og la deigen hvile i kjøleskapet i 2 timer.
Sett stekeovnen på 190 grader.
Ta paien ut av kjøleskapet og erstatt plastfolien med bakepapir. La bakepapiret dekke kantene. Hell risen/bønnene tilbake i formen. Stek paien i 15 minutter. Ta av bakepapiret og kast risen/bønnene. Pensle paibunnen med egg sammenvispet med melk. Kle paikantene med aluminiumsfolie for å forhindre at de blir brent. Stek i ytterligere 5 minutter. Avkjøl paibunnen på rist.
Sett stekeovnen på 140 grader.
Bland sitronskallet med sukker. Kok opp fløten og sitronsukkeret i en kjele og la småkoke i 10 minutter. Pisk sammen egget og eggeplommene og pisk i fløten. Ha mascarpone i en bolle og hell fløteblandingen sakte over mens du fortsetter å piske. Pisk til du har en jevn og glatt masse. Hell massen over paibunnen. Stek paien i ca 30 minutter. Sjekk paien etter at det har gått 20 minutter, og derettet hvert 5. minutt. Paien er ferdig når fyllet er geleaktig når du rister på formen. Avkjøl på rist.
Ha sukkeret i en kjele. Hell over vannet og kok opp. La koke i 5 minutter. Rør i limeskall og saft og kok opp igjen. Sett til side og avkjøl.
Dryss litt melis over kaken før servering. Kaken blir enklere å skjære hvis du dypper kniven i varmt vann.


Server kaken med limesirup og creme fraiche.
God helg! :)

* Kaken smaker best når den er kald. Den kan med fordel lages dagen i forveien.

12 kommentarer:

 1. Hei! Kristine fra VG her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, kanskje poster jeg det på Facebook http://www.facebook.com/lesernesvg og twitter http://twitter.com/lesernesvg også :-

  SvarSlett
 2. Har aldri brukt mascarpone og skal prøve det neste gang. Jeg bruker Snøfrisk Naturell sammen med rømme og kremost naturell i min ostekake. Det er også godt. Hilsen Guro

  SvarSlett
 3. Mascarpone er bare helt fantastisk i kaker. Jeg bor i Italia og må si at italienerne kan det der med ost.... Og med sitroner fra Amalfikysten så må jo dette bli en suksess! Skal garantert prøves ut her hos meg. Elsker sitroner!

  SvarSlett
 4. Utifra oppskriften kan jeg ikke se at det skal være nevneverdig sitron i den.
  Forøvrig liker jeg å spise sitronen som en appelsin.

  Kan vel heller kalle den for en oste og fløtekake?

  SvarSlett
 5. Hei Kristine! Så gøy :))))

  SvarSlett
 6. Til A Foreigner in Italy, takk for koselig kommentar. Ser at du har flere fine blogger, skal følge med på de. Italia er rett og slett fantastisk!
  Til anonym: sitronskallet i ostefyllet gir kaken mer enn nok sitronsmak, det er viktig at smakene utfyller hverandre og ikke overdøver hverandre. Dessuten er dette Jamie Oliver's oppskrift og siden jeg ikke har forandret innholdet kan jeg heller ikke forandre navnet. :)

  SvarSlett
 7. Gratulerer med link på vg! Vel fortjent! :) (Jeg fant det ut da jeg skulle sjekke hvorfor det pluttselig kom så mye trafikk til meg fra din blogg) :)

  SvarSlett
 8. Ser superdeilig ut! Du er hjertelig velkommen til å poste bilde med link til bloggen din på facebooksiden til Det søte liv om du vil ha litt mer publisitet:) Sikkert mange der som vil være interessert i denne kakeoppskriften! Da kommer du også med i oversiktene jeg lager over kakeblogger. Hilsen Kristine

  SvarSlett
 9. Tusen takk Helen! Kjekt med linker til andre matblogger :))))

  SvarSlett
 10. Hei Kristine og tusen takk! Det skal jeg gjøre. :) Og så fortjener du å vite at jeg har fulgt med på detsoteliv.no i flere år og din (!) side vekket kjærlighet for baking hos meg. :)

  SvarSlett
 11. Prøvde kaken i går! Fantastisk!! Og din beskrivelse var utmerket. Tusen takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å så hyggelig! Takk for en koselig kommentar.
   Hilsen
   Svetlana :)

   Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...